Руски представник у Контакт групи за Донбас: Састанак без резултата

Током дана одржан је ванредни састанак Контакт групе за Донбас на иницијативу украјинске стране, а према речима представника Русије Бориса Гризлова, разговори су завршени без резултата.

Он је рекао да је Кијев без икаквих аргумената блокирао све конструктивне и конкретне предлоге представника Донбаса о механизмима за верификацију кршења примирја.

„Учесници су имали наду да ће на крају састанка бити предложени неки конкретни кораци у циљу реализације додатних мера. Ипак, четворочасовни састанак завршен је без резултата“, рекао је Гризлов.

Представник Русије је констатовао и да је Кијев после осам месеци начинио први корак у правцу поштовања режима прекида ватре.

„Украјина је јавно саопштила да је привржена мерама прекида ватре без икаквих интерпретација. Поздрављамо то што је изјава Украјине у складу са допунским мерама и из ње се јасно види да се ватра може узвратити само по наредби руководства Оружаних снага Украјине и оружаних снага Донбаса. При томе, спречавање и верификација могућих кршења треба да се одвијају кроз сарадњу Донбаса и Украјине “, рекао је руски представник у Контакт групи.

Изразио је наду да ће украјински војници испуњавати наређења у складу са поменутом изјавом.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

Од 27. јула прошле године на снази су и додатне мере за обезбеђивање примирја.

Украјинске власти раније су више пута оптуживале Русију за мешање у унутрашња питања земље.

У јануару 2015. године, Врховна рада усвојила је саопштење у коме се Русија назива „земљом-агресором“. Москва је више пута саопштавала да не учествује у сукобу у Украјини и да је заинтересована за то да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

Спутник