Судија Мајић: Власт ме напада да друге обесхрабри

Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић изјавио је да је један од разлога због којих га „представници владајуће екипе нападају јесте и да се сви други, који би се потенцијално супротставили, обесхрабе“.

„Поред тога, сведоци смо опште кризе морала, вредности и идентитета. Али то није случај само у правосуђу јер оно не може бити боље од друштва у којем функционише. Дијаболично смо заменили ствари оног тренутка када смо зло прогласили добрим, а добро злим. Потребан нам је темељни друштвени препород“, рекао је Мајић, за нови број недељника НИН.
Како је навео, „његов почетак наступиће онда када будемо спремни да кажемо да смо у претходне три деценије махом ишли погрешним путем“.

„За сада се још увек заваравамо, верујући да су сви други због тога кривљи од нас самих, као и да ћемо на крају ћорсокака бити први који ће пронаћи нови хоризонт“, рекао је Мајић.

Он је истакао да је сигуран да највећи број посланика који га нападају никада његове пресуде није ни прочитао.

„Поред тога, одбрана од оваквих напада би требало да дође са стране са које не долази – на првом месту овде мислим на Високи савет судства. Уместо тога, вређања и клеветања се најчешће и дешавају у присуствују и уз прећутну сагласност чланова овог тела. Али то је још један аспект наше тужне збиље на који сам превише пута указао“, рекао је Мајић.

Према његовим речима, правосуђе не би било тако понижено да својим поданичким односом оно само није допринело одржавању оваквог стања.

Он је рекао и да су везе судија и политичара опасне, не само по независност правосуђа већ и по њих саме. „Јер као што сам својевремено истакао – иако није пријатно бити председников неомиљени судија, неупоредиво је горе бити председников омиљени судија, једном када се ствари промене“, рекао је Мајић.

Он је казао и да смо „сведоци чињенице да се безакоње обрушава и на саму власт, која га је увела као један од приципа владавине“.

„Последње афере у којима свакодневно испливавају нови моменти о повезаности високих државних службеника са људима из криминогеног миљеа, најјаснији су подсетник на то да су на дужи рок оваква друштва неодржива“, рекао је Мајић.

Фото јутјуб снимак екрана

Н1