Јапански Нидек планира градњу фабрике мотора за електрична возила у Новом Саду

Представници Министарства привреде разменили су у Београду Оквирни споразум са јапанском групацијом „Нидек корпорејшн“ која планира градњу фабрике мотора за возила на електрични погон у Новом Саду, као и истраживачко-развојни центар.

Нидек је у фебруару ове године потписао Оквирни споразум са Министарством привреде Србије и Новим Садом којим се обавезао да ће реализацију најављеног пројекта у том граду започети преко две своје ћерке компаније.
Споразумом се компанија обавезала на улагање од 72,9 милиона евра и запошљавање 480 радника, а предвиђени су и новчани подстицаји државе Србије у укупном износу од 8,9 милиона евра, као и могућност осталих видова подстицаја, попут ослобађања од пореза на добит.

Председник корпорације Нидек Ђун Секи рекао је да компанија послује у још 40 земаља у свету и да има више од 120.000 запослених.

„Имамо 20 истраживачких и развојних центара и 28 производних центара. Разматрамо да производимо и тракционе моторе. Ова фабрика ће бити најбоља фабрика Нидек групе на свету“, рекао је он.

Истакао је да је компанија добила изузетну подршку Владе и да ће у Србији градити и производни и научни и развојни центар.

План Нидека је, по његовим речима, да у наредних десет година у Европу уложи 1,5 милијарди евра, а углавном ће те инвестиције бити у Србији.
Председник Србије Алекснадар Вучић је, после размене Оквирног споразума о изградњи Нидекове фабрике, у Председништву Србије, рекао да та инвестиција има велики значај за Србију.

„Наши циљеви су да победимо пандемију и да имамо што већи привредни раст, за шта је основни стуб што више директних инвестиција“, казао је Вучић и додао да се нада да ће долазак Нидека допринети да буде још много више јапанских инвестиција у Србији.

Он је захвалио руководству Нидека што је изабрао Србију за велика улагања, у јакој конкуренцији других земаља, и што је од планираних улагања у Европи 1,5 милијарди евра, више од половине бити у Србији.
Нидеку ће, како је истако, бити потребно много више инжењера него штио их сада има у Србији.

Нидек је у априлу ове године отворио канцеларију у Новом Саду коју им је град привремено уступио без накнаде.

Групација Нидек послује у 40 земаља где има око 340 компанија које запошљавају 120.000 људи, а у 2019. години је имала приход од 11,8 милијарди евра.

Н1