Турски експерт: Анкара мора задржати неутралност у потенцијалном конфликту Русије и Украјине

Турска сарађује како са Русијом, тако и са Украјином у сфери трговине и одбране и мора остати неутрална у конфликту између ове две државе, рекао је за Спутњик турски политиколог и професор на Универзитету Башкент у Анкари Волкан Оздемир.

„Атмосфера која је недавно ескалирала између Русије и Украјине одраз је тензија не само у руско-украјинским, већ и у руско-америчким односима. Сматрам, да је основни циљ САД да намерно стварају ове тензије и спроводе стратегију у којој Вашингтон покушава поново да придобије на своју страну чланице НАТО, као што су Немачка и Турска. Истовремено покушавају да омету спровођење пројекта „Северни ток-2“, рекао је Оздемир.
Говорећи о сарадњи Турске са Русијом и Украјином, експерт је указао на значај Конвенције из Монтреа.

„Турска подржава сарадњу како са Русијом, тако и са Украјином у сфери трговине и одбране. Анкара има ресурсе да води конструктиван дијалог са обе земље, али је неопходно да сачува неутралност. Турску, пре свега, интересује безбедност и мир на Црном мору. Као што је познато, САД одавно имају жељу да гурну у запећак конвенцију из Монтроа о статусу мореуза, обезбеђујући тиме своје стално војно присуство у Црном мору. Очигледно је да ће трајно присуство Сједињених Америчких Држава и трећих земаља у Црном мору изазвати још веће тензије и задати ударац стабилности у црноморском региону. То је за Турску неприхватљиво“, објаснио је стручњак.

„Анкара ни под каквим околностима не би требало да дозволи ревидирање одредаба Конвенције из Монтреа. Текст Конвенције садржи ограничења трајања боравка и тонаже бродова из земаља које не излазе на Црно море. У Црном мору могу да бораве највише 21 дан, а тонажа је ограничена на 45.000 тона, што у пракси значи немогућност трајног присуства бродова трећих земаља у Црном мору. Захваљујући томе, мир у Црном мору се чува 85 година“, навео је турски експерт.

Према речима Оздемира, с обзиром да САД нису земља која излази на Црно море, о својој посети морају да обавесте Турску 15 дана пре испловљавања.
„Са ове тачке гледишта, Конвенција из Монтрео је изузетно важан документ који Турској пружа значајну предност и представља шаховско поље за стране државе у борби за сопствене интересе. Ако конвенција о статусу мореуза настави да делује у тренутном формату, САД не могу да задрже трајно активно присуство војних бродова у Црном мору“, саопштио је он.

Турски политиколог је одговорио и на питање о позицији Турске у случају могућег сукоба Русије и Украјине.

„Не верујем да ће Немачка и Турска, због тога што су савезнице НАТО-а, морати да пруже директну подршку Украјини у случају сукоба. За разлику од земаља попут Пољске, Румуније, Грчке и Балтика, које подржавају Украјину и где су Сједињене Америчке Државе знатно повећале своје позиције. Али не заборавите да Украјина није чланица НАТО-а. САД и НАТО неће ступати у директан конфликт са Русијом, иако могу да индиректно иницирају конфликт на неутралној територији. У сваком случају у тој сложеној ситуацији Турска мора да остане неутрална, осигуравајући сигурност и мир у Црном мору“, навео је Оздемир.

САД су обавестиле Турску о проласку два америчка ратна брода кроз Босфор до Црног мора, известио је раније лист „Сабах“ позивајући се на турско Министарство спољних послова. Два америчка брода упловиће у Црно море 14. и 15. априла и тамо ће остати до 4. и 5. маја. Раније је Си-Ен-Ен, позивајући се на портпарола Пентагона, известио да САД не искључују слање ратних бродова у Црно море у наредним недељама „у знак подршке Украјини“ после извештаја о премештању руске војске у близини границе са Украјина. Према томе, Вашингтон намерава да пошаље Русији „специјални сигнал“, указао је Си-Ен-Ен.

Фото јутјуб РТ

Спутник