За дан постао богатији за 2,3 милијарде долара

Казна од неколико милијарди долара коју су кинески регулатори изрекли Алибаби подстакла је раст акција овог гиганта у е-трговини. Уколико је 2,8 милијарди долара 4% његове зараде (провизија за продају робе преко Алибаба сервиса), говори да је Алибаба од провизија зарадио у 2019. години 70 милијарди долара.
Колики ли је у том случају био промет роба на овом систему.

Тиме се знатно увећало и богатство оснивача компаније Џека Маа.

Акције Алибабе, које котирају на Хонгкошкој берзи ојачале су два дана заредом, при чему су данас напредовале за око 0,5 посто, након јучерашњег скока од преко 6,0 процената, док су на Вол Стриту у понедељак узлетеле за више од 9,0 одсто, највише у последње скоро четири године, преноси Раша тудеј.
Пораст вредности Алибабе био је берићетан за оснивача кинеског интернет дива, Џека Ма, чија је нето вредност, према „Блумберговом“ индексу милијардера, за само један дан скочила за 2,3 милијарде долара достижући 52,1 милијарду долара.

Он је тренутно 25. најбогатији човек на свету и трећи најбогатији у Кини.

Минулог викенда, кинески тржишни регулатори изрекли су Алибаби новчану казну од 18,2 милијарде јуана (2,8 милијарди долара), што је једнако уделу од 4,0 посто прихода компаније остварених 2019. године.

Мада висока, ова казна је ипак мања од максималне могуће која се предвиђа кинеским законом,

Кинески регулатор је пресуду донео уз образложење да је Алибаба примењивао антиконкурентске праксе, условљајући трговце да робу и услуге које продају преко њихове онлајн мреже не могу да нуде на ривалским платформама за е-трговину.

Алибаба је одмах прихватила да плати казну и обећала да ће обезбедити отвореније оперативно окружење за своје трговце и партнере.

Б92