Кркобабић: Подстицајна средства за 35.000 пољопривредних газдинстава у Београду

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас да ће 35.000 пољопривредних газдинстава на територији Београда имати могућност да се удружи у задруге, конкурише за подстицајна средства и на тај начин прошири и унапреди производњу.

Министар је на представљању Програма подршке развоју задругарства у Скупштини Београда истакао, да су са више од 200.000 хектара, пољопривредни ресурси Београду импресивни.

„Желимо да се носиоци пољопривредних газдинстава у Београду удруже у задуге, да тај мали и уситњен посед ставе у функцију и да постану део зеленог прстена Београда“, казао је Кркобабић.

Он је рекао да је идеја да задруге буду носиоци свих активности, да имају прави производ који ће бити цењен и извезен.

Кркобабић је навео да је Програмом предвиђено 500 милиона динара за развој задругарства, где ће новоформиране задруге моћи да конкуришу за бесповратна средства до 7,5 милиона динара, а постојеће до 15 милиона динара.

„Домаћини су спремни да се специјализују, да буду повртари, воћари, сточари, да користе савремена знања, технологије и опреме, а ми смо ту да им помогнемо“, истакао је министер.

Према његовим речима циљ је да се села око Београда учине пристојним местима за живот, да имају инфраструктуру и буду повезана са градом, али и да се играде атарски и приступни путеви који воде од домаћинстава до парцела.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да Београд препознао пољопривреду као значајну могућност развоја града.

„Све оно што радимо када је у питању инфраструктура приградских општина подстиче пољопривреду, потом су ту и конкурси за набавку пољопривредне опреме у четири категорије“, навео је Весић.

Према његовим речима, планирана средства која ће Београд издвојити за пољопривреду премашују 200 милиона динара и независна су од оних које даје држава.

Весић је казао и да је у плану оснивање канцеларије за регистровање пољопривредних газдинстава да аплицирају за фондове ЕУ.

Председник Академског одбора за селу у САНУ Драган Шкорић изјавио је да је суштина свега да се пронађу програми који би се организовали тако да млади не одлазе из Србије и Београда.

„Да млади имају шансу да се овде запосле, формирају породице и раде корисне ствари. Србија и Београд имају довољно знања и струке да све то организују и реализују“, закључио је Шкорић.

 

Бета