Потписан Меморандум о изградњи обилазнице око Новог Сада, с мостом преко Дунава

У Влади Србије потписан је Меморандум о разумевању за пројекат изградње обилазнице око Новог Сада, с мостом преко Дунава. Вредност тог пројекта је 130 милиона евра, а надовезаће се на Фрушкогорски коридор чија изградња ускоро почиње. Изградња обилазнице од велике је важности за тај град јер ће растеретити саобраћај, али и за цео регион, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Меморандум су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор „Коридора“ Александар Антић и директор кинеске компаније „ЦРБС“ Џанг Сјаојуен.
Потписивању уговора присуствовали су и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, државни секретар у Министарству грађевинарства Биљана Вуксановић, као и представници Амбасаде Кине у Србији Лиу Каи и Даи Јингченг.

Вредност тог пројекта је 130 милиона евра, а надовезаће се на Фрушкогорски коридор чија изградња ускоро креће.
Момировић: Обилазница са мостом од значајна за град и Војводину

Изградња обилазнице око Новог Сада, са мостом преко Дунава, од велике је важности за тај град јер ће растеретити саобраћај, али и за цео регион, јер се она надовезује на Фрушкогорски коридор чија изградња ускоро почиње, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Након потписивања Меморандума о разумевању за пројекат изградње обилазнице око Новог Сада у Влади Србије, Момировић је рекао да је вредност тог пројекта 130 милиона евра и да ће се радити у сарадњи са кинеском компанијом „ЦРБС“ и Коридорима Србије.

Истакао је да је у склопу обилазнице планирана и изградња моста преко Дунава, а то је један од два нова моста који ће се градити у Новом Саду.

Подсетио је да је у склопу Фрушкогорског коридора планирана изградња другог моста код Ковиља.

Момировић је указао да је од почетка инвестиционог циклуса у Србији, много уложено у северни део земље, те подсетио да се у Војводини ради на реконструкцији брзе пруге до Новог Сада, али и да је у плану изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже.

Истакао је да пројекти у Србији постају свакодневица и да скоро свакодневно представници државе присуствују реализацији бројних пројеката.

Као једног од највећег партнера Србије у изградњи инфраструктурних пројеката Момировић је издвојио кинеске партнере са којима наша земља тренутно има пројекте вредне укупно 10 милијарди евра.

Уверен је, каже, да ће Србија из пандемије изаћи као победник, јер њена економија неће бити урушена.

Антић: Србија у „незапамћеном“ инвестиционом циклусу

Директор „Коридора Србије“ Александар Антић захвалио је Влади Србије на поверењу да Коридори Србије буду инвеститор на пројекту изградње обилазнице око Новог Сада, са мостом преко Дунава.

Истакао је да се Србија налази у „незапамћеном“ инвестиционом циклусу и додао да и Коридори Србије широм земље раде на изградњи капиталних пројеката важних за будућност Србије.

Неки од тих пројеката су, каже, везани за Нови Сад, а то су обилазница око Новог Сада и Фрушкогорски коридор који ће ићи од Новог Сада до Руме и чија реализација ускоро креће.

Антић је уверен да ће до краја године почети и реализација пројекта изградње аутопута Београд – Зрењанин – Нови Сад.

„Све су то предуслови да Нови Сад буде добро повезан и да омогућимо грађанима да лакше и боље функционишу“, рекао је Антић.

Истиче да је данашњим Меморандумом потписано то да кинеска компанија „ЦРБС“ може да приступи изгради планске и техничке документације за тај пројекат, идејним решењима, али и процени утицаја на животу средину.

Антић је указао да је данашњи Меморандум кључни корак ка реализацији пројекта обилазнице око Новог Сада.

Вучевић: Држава у Новом Саду гради два нова моста

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да је уверен да ће обилазница око Новог Сада и нови мост растеретити саобраћај у том граду, али и променити амбијент града.

Истакао је да су у Новом Саду до пре неколико година сређивали мостове који су урушени у НАТО агресији, а да данас држава у том граду гради чак два нова моста.

„Радујем се свим оним најавама које су нам презентовали кинески партнери, радови ће ићи одличном динамиком и брже него што јавност очекује“, рекао је Вучевић.

Он је рекао да је потписивање данашњег Меморандума са кинеским парнтерима још једна потврда о челичном пријатељсву кинеског и српског народа.

Лиу Каи: Обилазница од значаја за развој централне и северне Србије

Саветник за економску и трговинску сарадњу у Амбасади Кине Лиу Каи истакао је да је пројекат „Обилазница око Новог Сада“ од великог значаја за ублажавање притиска саобраћаја и за економски развој централне и северне Србије.

Приметио је да је српска влада протеклих неколико година уложила велики труд у изградњи инфраструктуре што, каже, показује виталност српске економије.

„Инфраструктура представља важну област сарадње Кине и Србије. Кинески „ЦРБС“ већ дуго сарађује са српским партнерима и успешно је завршио неколико пројеката“, рекао је Лиу и додао да су кинеске компаније спремне да дају допринос својим знањем, технологијом и искуством за даљи развој инфраструктуре у Србији.

Захвалио је Влади Србије на поверењу које је указала кинеским компанијама да раде на пројектима у Србији.

РТС