ТАНАСКОВИЋ: Опет очекују резултате антисрпске реторике

Бивши амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић оценио је данас, коментаришући излагање представнице Приштине Донике Гервале на седници Савета безбедности УН, да је њено помињање наводне агресије Србије на суседе „очигледно повезано са очекивањима да ће антисрпска реторика поново давати резултате“.
Танасковић је за Косово онлајн рекао да, иако је очигледно да министарка спољних послова Гервала, која припада новој власти на целу са Покретом Самоопредељње, Аљбином Куртијем и Вјосом Османи, само наставља неки ранији дискурс приштинских политичара у наступима пред међународном заједницом, сада је та реторика заоштрена, огољена и доведена до крајњих консеквенци.

Он је упозорио да ће због тога бити веома тешко да се води било какав конструктиван разговор, и то не само са Београдом, већ и са „некима од оних који подржавају независност Косова“.

Танасковић сматра да је Гервала засенила своје претходнице, поготову Вљору Читаку која је, подвлачи, била позната по својим веома милитантним и грубим изјавама на седницама Савета безбедности УН.

„Гервала је остала у тој истој матрици, а чак је и превазишла неким веома контрапродуктивним, а могао бих чак рећи и глупим деловима свог излагања“, рекао је ТАнасковић.

Он је приметио да је највећу пажњу привукла кратка изјава Гервале о старости косовског културног наслеђа, назвавши то глупошћу „коју уопште не би требало ни коментарисати да није изречена на седници Савета безбедности“.

Правда