РУСКИ ТЕНКОВИ ОБОЈЕНИ „РАТНИМ ПРУГАМА“ Кренули ка граници са Украјином, браниће државу од непријатеља

Тензије између Русије и Украјине су у порасту

Руски војници обојили су „ратним пругама“ своја оклопна возила, која се крећу ка граници са Украјином у циљу одбране државе од потенцијалне инвазије.
Један посматрач из руског региона Астрахан, око 560 километара од границе, снимио је колону руских оклопних возила БТР 80 са белим крстовима осликаним преко њих.

Сличне пруге нашле су се на тенковима совјетске армије током операције у Чехословачкој 1968. године, како би могли да разликују непријатеља од савезника, јер су чехословачке снаге користиле исте тенкове. Пруге су се такође појавиле и на неким руским возилима током Хладног рата.

Путин мобилише војску на граници с Украјином већ недељама и сматра се да је на граници око 80.000 руских трупа, заједно са возилима и тенковима, а извештај украјинске владе који је „процурео“ говори да је можда на путу још 30.000.

У међувремену је амерички председник Џо Бајден затражио од Путина да „деескалира“ ситуацију и позвао га на самит. Путинов портпарол Дмитриј Песков рекао је да руски председник „проучава“ планове за самит, али указао да је прерано да се говори о детаљима.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу је раније порекао планове о инвазији на Украјину, наводећи да Русија спроводи војне вежбе као одговор на гомилање НАТО трупа и њихових вежби близу њене границе. С друге стране, НАТО је порекао да Аијанса гомила своје трупе.
Сматра се да је у великом војном кампу јужно од Вороњежа око 40.000 руских војника са тенковима и артиљеријом, ракетним лансерима и другим возилима. Још 30.000 је стационирано у Донбасу на истоку Украјине, док их је 40.000 на Криму.

Украјина је одржала сопствене војне вежбе, близу границе с Кримом.

Србија данас