Шта су гарантне пензије? „У Хрватској 106, мој предлог да код нас буде бар 107 евра“

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић рекао је да је постигнута сагласност да се коригује постојећи модел швајцарске формуле за раст пензија.
Он је овог јутра био гост Телевизије Прва.

„Та швајцарска формула је био један битан искорак, да отклонимо арбитрарност, да знамо правила по којима се пензије усклађују. Ипак, она није идеална, као што ништа није идеално. Слабости су једноставне – на дужи рок пензије губе трку са зарадама. Зараде расту 10,6 посто, пензије расту 5,9 – рачуница је једноставна и ту не треба много памети“, казао је Кркобабић.
Такође, повећавају се разлике између највиших и најнижих пензија.
„Ако имате пензију од 100.000 динара, а расте 5,9 посто – то је 5.900 динара. Ако имате пензију од 10.000 динара, она расте 590. То су неке неправилности на које указујемо“, додао је.

Гарантна пензија

Ту су и људи који неће остварити право на пензију.

„Различити су разлози – немају године живота, немају године стажа, нису радили, нису уплаћивали – има их велики број, а од нечега морају да живе. Наш став је да ту морамо да дамо неку врсту гарантне пензије, то је врста специјалног социјалног давања“, казао је.

Према његовим речима, недавно је у Хрватској то дефинисано и износи 106 евра.

„Пошто се ми такмичимо с Хрватском и у БДП-у и у сличним стварима, ево мој предлог је да размислимо да то буде бар 107 евра“, изјавио је министар.

Опширније у видео-прилогу:

Б92