Лукашенко: Неутралисали смо групу која је имала задатак да ме убије, а моје синове да киднапује

МЕЂУ ПОХАПШЕНИМА СУ АЛЕКСАНДАР ФЕДУТА И ЈУРИЈ ЗЕНКОВИЧ КОЈИ ИМА И ПАСОШ САД

Александар ЛУКАШЕНКО: Још не знам ко је све од Американаца на томе радио. Контролисали смо их. Намеравали су да дођу у Минск и да организују атентате на председника Белорусије и његову децу
Белоруски ОНТ Неwс интернет-портал објавио је видео-снимак на којем Јуриј Зенкович отворено говори: „Наш задатак број један је да елиминишемо главног; задатак број два је блокирање жандармерије и специјалних снага. морамо преузети и контролу над неколико зграда-симбола“ у центру Минска, обавезно над радио станицом и телевизијом. Тада ћемо прочитати обраћање народу“. Тражио је и да Минск буде тако блокиран да у њега не могу да уђу војне јединице из провинције
ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко објавио је да су похапшени припадници групе која планирала да га ликвидира.
Истовремено: да за почетак киднапује обојицу његових синова.
Нагласио је да иза припремања акције стоје „специјалне службе САД“. И додао:
„Већ сам упозоравао да ће нас `љуљати`. Још не знамо све подробности припремане операције, али знамо више него до овога тренутка. У сваком случају, претпостављао сам да и до овога може доћи“.
Лукашенко је навео да су службе његове земље прово осујетиле покушај побуне, а потом и пузећег преврата.
„Ево, кренули су и на моју децу. Намеравали су да киднапују млађег, а старијег да за почетак сместе у један подрум у Гомељској области. Умешани су ЦИА, можда и ФБИ. Још не знам ко је све од Американаца на томе радио. Контролисали смо их. Намеравали су да дођу у Минск и да организују атентате на председника Белорусије и његову децу“.
После овог дела наступа, белоруски лидер је најавио да ће у најскорије време донети „једну од најпринципијелнијих одлука откако је на власти“.
Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) потврдила је да је ухапсила белоруског политиколога Александра Федуту и адвоката Јурија Зенковича, који су међу осумњиченима за планирање пуча у Белорусији и покушај убиства председника Белорусије Александра Лукашенка.
ФСБ је потврдила да су обојица ухапшених „били у дослуху са Сједињеним Државама и Пољском“.
Зенкович има двојно држављанство – САД Белорусије – а Федута је `само` држављанин Републике Белорусије.
Белоруски ОНТ Неwс интернет-портал објавио је видео-снимак на којем Зенкович отворено говори:
„Наш задатак број један је да елиминишемо главног; задатак број два је блокирање жандармерије и специјалних снага. морамо преузети и контролу над неколико зграда-симбола“ у центру Минска, обавезно над радио станицом и телевизијом. Тада ћемо прочитати обраћање народу“.
Тражио је и да Минск буде тако блокиран да у њега не могу да уђу војне јединице из провинције.

Факти