СРБИЈА ПОКЛАЊА МЛАДИМА 150.000 КУЋА НА СЕЛУ: Ускоро откуп и реновирање а потом креће конкурс

Министарство за бригу о селу бесплатно ће делити куће младима у које ће моћи да уселе до краја године.
Млади, заинтересовани да живе и раде на селу, од државе ће бесплатно добити куће, а у прве би могли да се уселе већ до краја године.
Министарство за бригу о селу приводи крају израду програма за бесплатну поделу око 150.000 празних кућа широм Србије. Реализација би могла да почне већ за три месеца, расписивањем конкурса, чиме би почело остварење дуго чеканог плана оживљавања опустелих српских села.
Конкурс за три категорије младих

Процењује се на основу података Одбора за село САНУ да у Србији има око 150.000 празних и 50.000 потпуно напуштених кућа, код којих је енигма чак и право својине. Према речима министра за бригу о селу Милана Кркобабића, овај програм засада неће обухватити и потпуно напуштене куће, због нерешених имовинско-правних односа, где се не знају власници.

– Очекујемо да се за месец дана програм нађе пред Владом, након чега ће бити објављен конкурс – каже Кркобабић.

– Програм ће обухватити три категорије заинтересованих младих људи – оне који већ живе на селу у заједници и желе да се одвоје, затим стручњаке који су потребни за живот на селу – из области аграра, технологије, медицине, стоматологије… Трећу групу чине млади који живе у граду, а волели би да се опробају као пољопривредници.
Оживљавање опустелих села

Број кућа на првом конкурсу, како Кркобабић каже, зависиће од тога колико ће Влада новца определити за ту намену, пошто ће се тим средствима по тржишној вредности откупљивати куће од власника који желе да их продају.

– Куће ће моћи да се користе само по предвиђеним условима, па нови власници неће смети да их продају, уступају или издају, нити користе за нешто друго – кажу у Кркобабићевом ресору. – Овај пројекат само је део мера намењених оживљавању села. Важан део тог плана је и помоћ постојећим задругама, као и основање нових.

Намера је да се у наредном периоду, осим крова над главом, људима на селу обезбеде и бољи путеви, водовод, канализација, интернет, као и образовне, здравствене и културне установе.

Према речиима Риста Костова, секретара Националног тима за препород села, велики број младих заинтересован је за пројекат доделе кућа, иако још нису прецизирани сви детаљи. Како каже, нада се да ће бити заинтересованих и за напуштене домове у брдско-планинским и пограничним подручјима. План је да се додељене куће реновирају тако да буду спремне за усељење.

– Празне куће ће бити намењене, пре свега, онима који живе у сеоским домаћинствима са више генерација сродника и желе да се осамостале – каже Костов. – Било би идеално да додељене куће буду близу матичног домаћинства, како би могли и даље да раде и на заједничком газдинству и користе породичну механизацију. Млади могу и сами да се укључе у предлоге напуштених кућа у својој близини, али ће свакако морати да прођу на конкурсу. Ово ће бити прилика да незапослени стручњаци из градова добију и посао и кров над главом у селима.

Од 4.700 села у Србији 1.200 села је већ празно – подсећа Кркобабић. – Циљ је да се спречи, „усуд пусте земље“. Зато морамо да обновимо живот у тим кућама. Статистика показује да је на селу тренутно више од 250.000 младића до 45 година неожењено и око 100.000 девојака недудато. Тако да је ово наш покушај да уступањем кућа тој категорији младих пољопривредника дамо шансу да заснују своја домаћинства.

Савремени сељани и пољопривредници

На конкурс су позвани и млади и храбри људи који желе да се опробају у пољопривреди и буду савремени повртари, виноградари, воћари, сточари, да се баве пољопривредном, али и туризмом… Међу њима, сматрају у Министарству, има и успешних глумаца и спортиста и људи из других професија који би се опробали у пољопривреди. Програм је у завршној фази и приводи се крају, а тржишна вредност кућа које ће откупљивати држава процењиваће се у сарадњи са локалним самоуправама.

Србија данас