КРКОБАБИЋ О БЕСПОВРАТНИМ СРЕДСТВИМА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ЗАДРУГЕ: Успећемо да помогнемо и српском народу на КиМ

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић објаснио је на који начин ће функционисати конкурс за бесповратна средства за домаћине.
Конкурс за бесповратна средства је недавно расписан, а министар Кркобабић открива да су у интересу две врсте задруга.
Он напомиње, да поред старих задруга са дугогодишњом традицијом, Министарство за бригу о селу, планира да што више негује и подржава новонастале.

– Постигли смо договор са управом града Београда. Успећемо да одрадимо нешто и за људе на КиМ. Из свих крајева имају право да конкуришу. Воћарске, пчеларске, повртарске, али и оне мешовите задруге, могу да конкуришу. Подразумева се да задруге буду специјализоване за одређену врсту делатности, на пример само за воће, само за поврће и остало. Неки домаћини покушавају да се довијају, па да задруга буде мало мешовита. Ти домаћини имају слух да распореде ризик. Две врсте задруга су у плану, а то су старе задруге које ће добијати до 15 милиона и то су задруге са традицијом, а нове ће добијати до седам и по милиона динара. Те новоформиране задруге покушавамо да негујемо и да им помажемо – рекао је министар.
Кркобабић се осврнуо на цифре које су у виду помоћи предвиђене за пољопривреднике, те истакао да су у питању суме које могу доста да допринесу када је у питању набавка неопходне механизације и опреме.

– То су велике паре, може да се купи адекватна механизација, опрема, могу да се одраде пластеници, да се подигне пристојан воћњак. Поента средстава је то да су у питању неповратна средства, људи се не задужују, не морају да стављају хипотеку. Ово је изузетна ствар за некога ко нема много. Србија почива на сељаку, зато се држава сетила домаћина, и подржала га – додао је Кркобабић.

Кркобабић истиче да је Србија међу првима остварила покушаје решавања проблема у селима, као и то да се од младих доста очекује.

– Поента је на младим људима. Село и домаћинства могу само на њима да опстану. Млади човек има телефон, он види и чује. Млади хоће да иду тамо где је добра зарада, мобилни сигнал и остало, а ми у неким крајевима немамо ни сигна, ни струју. Скоро је у Европи потписан споразум о тим стварима. Ово није мука која мучи само нас, него и остале земље. Ми смо међу првима отворили ову тему, ми вучемо неке ствари, имали смо прве покушаје решавања текућих проблема у селима – додао је Кркобабић.

ДЕТАЉИ ЈАВНОГ КОНКУРСА

За реализацију Програма подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије. Максималан предвиђен износ бесповратних средстава: За новоформиране задруге 7.500.000 динара За старе задруге 15.000.000 динара За туристичке, занатске и социјалне задруге задруге 7.500.000 динара Рок за подношење пријава је од дана објављивања конкуса до 24.05.2021. године. Начин достављања пријава на јавни конкурс: Прецизно и тачно попуњена пријава и пратећа документација шаље се ПРЕПОРУЧЕНОМ пошиљком на адресу: Министарство за бригу о селу, Булевар Михајла Пупина број 2а, 11070 Нови Београд. Пријаве се предају у затвореној и запечаћеној коверти са назнаком „Пријава на Конкурс – средства за подстицаје задруга у 2021. години“, са пуним називом и адресом пошиљаоца на полеђини коверте, са назнаком на лицу коверте – НЕ ОТВАРАТИ. За сва питања у вези са текстом јавног конкурса можете се обратити на мејл адресу ivana.glisanovic@mbs.gov.rs и damir.taljai@mbs.gov.rs или на број телефона 011 311 7633.

Србија данас