Македонске дипломате за вакцинацију у Врању кроз међународну синдикалну сарадњу

Македонске дипломате ће се 8. маја у Врању вакцинисати против ковид-19, као резултат сарадње Македонске дипломатске уније и Синдиката Министарства спољних послова Србије, рекао је македонски синдикат за МКД.мк. Подршка колега из Београда стигла је након иницијативе македонског синдиката за успостављање синдикалне сарадње са синдикатима дипломата из региона.

Вакцинацијом и ревакцинацијом у Србији македонске дипломате и дипломатски званичници решиће проблем са својом имунизацијом, након што Министарство спољних послова није било агилне здравствене власти за ову категорију грађана, са бројним контактима како у земљи, тако и у иностранству, да се нађу на листи приоритета „критичне инфраструктуре“.

МКД.мк је већ писао прошлог месеца да је коронавирус дубоко продро у македонско Министарство спољних послова и да је, упркос ротацијама запослених, скоро половина њих или заражена или је била у изолацији, што је према синдикату због многих контаката код куће и у иностранству, како то захтева служба, као и због лоше организације рада и непримењивања рада на мрежи где је то могуће. Синдикат је расправљао о том питању крајем марта, рекавши да ако не буде договора Министарства спољних послова и македонских власти, помоћ треба потражити у иностранству.

Подршка македонским дипломатама да их колеге у Београду вакцинишу у Србији дошла је као резултат Иницијативе Македонске дипломатске уније за успостављање синдикалне сарадње са синдикатима дипломата у региону.

Иницијативу је покренула Македонска дипломатска унија, у оквиру своје међународне сарадње као чланица Конфедерације слободних синдиката и Међународне конфедерације синдиката са седиштем у Бриселу.

„Почетни одговор је охрабрујући и верујемо да ћемо успоставити јаку синдикалну мрежу у нашој бранши. „Вођени идејом подизања стандарда и подизања свести о остваривању радних права, уверени смо да ће ова нова врста сарадње бити позитиван пример који ће допринети ширењу обима и јачању свести о потреби за укупном регионалном сарадњом“, рекли су. из дипломатског синдиката за МКД.мк.

Поље које се отвара таквом сарадњом је широко, кажу наши извори и држава, почев од размене искустава, праксе и знања о правном оквиру за решавање професионалних, економских и социјалних питања до стручних, културних и спортских сусрета, када „имуни услови то дозволе “.

Македонска дипломатски синдикат наглашава да ће македонска дипломатија сигурно имати користи од широке сарадње, како у погледу подизања професионалних стандарда, тако и у погледу дубљег међусобног упознавања и изградње личних односа са колегама из других земаља, са којима ће сутра можда требати сарађују на одређеним задацима.

Дипломатски синдикат постоји више од две године и активан је у погледу радних права, представља своје чланове у одбрани у дисциплинским поступцима и другим питањима, тражи увид у исправност поступака за унапређење и слање у иностранство и реаговао је прошле године на заустављању предлога закона о спољним пословима, након чега се придружио на саветодавној основи за израду новог закона.

мкд