ПРЕДСЕДНИЧЕ, СПРЕМА СЕ ГРАЂАНСКИ РАТ: Драматично писмо 20 француских генерала Макрону!

Бивши француски генерали и војно особље су у писму упозорили председника Емануела Макрона да делује против надируће опасности мржње због социјалних тензија, верског екстремизма или се у будућности суочи са ситуацијом сличном грађанском рату.

Отворено писмо је иницијатива пензионисаног официра жандармерије Жан-Пјера Фабре-Бернадака која је објављена на његовом блогу Плаце Армес, интернетској заједници војног особља.

Потписало га је 20 пензионисаних генерала и више од 1.000 званичника различитог ранга у војсци, полицији и жандармерији који су тврдили да у тренутним околностима не могу остати „равнодушни“ и „пасивни гледаоци“.

„Опасности се повећавају, насиље се повећава из дана у дан. Ко би пре десет година предвидео да ће једном професору бити одсечена глава кад напусти факултет?„, Пита се у писму, напомињући све веће социјалне проблеме, верски екстремизам и „мрске и фанатичне партизане“.

У писму се наводи да је исламизам у Француској резултирао покушајем стварања округа „тамо где се закони Републике не примењују“ и „претварања у територије подложне догмама супротно нашем уставу“.

Тврди да владајућа сила користи полицију као опуномоћеника и жртвеног јарца у демонстрацијама попут жутих прслука кроз које Французи изражавају очај.

Писмо подстиче владајућу расправу да се крене даље од „тиховања и мржње“ и поступа у супротном, биће одговорно за грађански рат и неколико смртних случајева насталих у растућем хаосу.

Фабре-Бернадак чија најновија књига Проклета Француска – између медијског линча и свакодневног насиља, објављена прошлог месеца, такође говори о сличним наративима и преломима у француском друштву заснованим на идентитетима попут фашистичког, исламофобног и хомофобног.

У расправи на Суд радију раније ове недеље, рекао је да се плаши тренутне ситуације која води ка експлозији.

„Нећу рећи реч грађански рат, али није далеко“, рекао је.

Писмо је подржала лидерка крајње деснице Марине Ле Пен на десничарској вести Валее Акруел.

„Забринутост коју храбро изражавате не може остати у фази изражавања огорчења, колико год моћна била. У демократији је потребна потрага за политичким решењем које се мора материјализовати кроз пројекат смењивања“, рекла је, позивајући пензионисано војно особље да се придружи њеној кампањи на председничким изборима 2022. године.

Курир