НАПЕТО НА ПАЦИФИКУ! Аустралија запретила Кини!

Министар унутрашњих послова Аустралије Мајк Пецуло поручио је да у јеку пораста напетости у свету, либералне демократије морају бити спремне за рат како би сачувале мир и оценио да се повећава могућност избијања ратног сукоба.

Пецуло није образложио шта га је навело на овакву оцену, али како оцењује агенција Ројтерс, она је у складу са погоршањем односа између Аустралије и Кине и порастом тензија поводом Тајланда.

Министар одбране Аустралије Питер Ђутон оценио је раније да не би требало одбацити могућност сукоба са Кином поводом питања Тајвана.

Представник министарства спољних послова Кине Ванг Ванбин изразио је наду да је Аустралија „свесна осетљиве природе овог проблема “ и оценио да би Аустралија требало да избегава да шаље „погрешне сигнале о независности Тајланда“.

Државном секретару у министарству унутрашњих послова Аустралије, Мајклу Пецули, неки домаћи политичару упутили су апел да „ублажи тон“ својих изјава о Кини.

Министарка унутрашњих послова Аустралије Крин Ендруз подржала је Пецулу, али његов говор је изазвао оштрије реакције члана владе из редова Лабуриста Била Шортена и премијера Западне Аустралије Марка Мекгована, који су упозорили да је Пецулин тон изазивачки, преноси лондонски дневник Гардијан.

Министар одбране Аустралије Питер Ђутон раније је такође оценио да не би требало одбацити могућност сукоба са Кином поводом питања Тајвана.

Очекује се да би Пецуло могао да следити Ђутона и постане државни секретар у министарству одбране, чиме би се потврдио тренд да аустралијски јастребови који су оштри према Кини добијају највише функције у систему одбране иако влада премијера Морисона тврди да покушава да унапреди односе са Пекингом.

Интермагазин