Американци су извршили геноциде над Индијанцима, у Вијетнаму и Ираку

ПРИЗНАВАЊЕМ геноцида над Јерменима 1915-те у Турској Џо Бајден је ударио на Реџепа Тајипа Ердогана због куповине руских ПВО ракетних система С-400.

Неки мисле да иза признања стоје исти интереси и мотиви као и 2016-те када су Американци преко незадовољних у турској армији покушали да изведу пуч против Ердогана који је једва сачувао власт и главу.

 

Међутим, турски председник није Бајдену остао дужан:

„Ако Американци говоре `геноцид` – нека погледају себе! Тема геноцида може се покренути у односу на Сједињене Државе, почев од истребљења Индијанаца до ратова у Вијетнаму и Ираку! Дакле, не могу они лепити етикету `геноцид` на Турску. Сједињене Државе могу да положе рачун за много шта – од Вијетнама до Ирака.“

Огласио се и турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу, рекавши да је Бајденово признавање `јерменског геноцида` плод популизма који Турска одбацује.

Обојица су поновила познати контрааргумент званичне Анакре: јерменска страна нема конкретне доказе, баш као што не постоји ни одлука међународног суда о геноциду 1915. године.

Турски геноцид над Јерменима признале су пре САД 23 државе, као и Европски парламент и Светски савет цркава.

Поводом Ергоганове и Чавушоглуове реакције, портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је:

„Не очекујемо никакве промене у војним односима са Турском. Турска је [наш] савезник у НАТО. Не очекујемо да ће изјава председника Бајдена утицати на наше односе“.

Кирби је изразио наду да ће војне везе између Сједињених Држава и Турске само даље јачати.

Претходно је америчка новинска агенција Блоомберг објавила да турски председник жели да суспендује споразум са Сједињеним Државама о сарадњи у области одбране и економије. Овај споразум је један од кључних елемената одбрамбене сарадње две земље.

Турска странка Ватан (Отаџбина) је на скупу испред америчке амбасаде у Анкари предложила свом државном врху да призна Крима као руску територију и да Вашингтону парира „одређеним мерама“, међу којима су главне – истеривање Американаца са територије турских војних база Инџирлик и Курејик.

Интермагазин