ФРАНЦУСКОЈ ПРЕТИ ГРАЂАНСКИ РАТ? Завера против Макрона, генерали спремају војни пуч!

ФРАНЦУСКУ је потресао најјачи политички земљотрес у последњих неколико година након што је група од 20 пензионисаних војних генерала потписала отворено писмо у којем позива армију да изврши војни пуч и збаци председника Емануела Макрона с власти!

Групи пензионисаних генерала прикључило се још 80 бивших високих официра, што додатно даје на тежини отвореном писму.

Они наводе да председник Француске Емануел Макрон не може да заустави дезинтеграцију земље коју врше исламисти. Писмо је објављено у у десничарском магазину Валер актуел и у њему се отворено позива армија да изврши војни пуч како би се спречио грађански рат у Француској.

Битка изнад свих битака – Подршка Марин ле Пен

Марин ле Пен је послала поруку пензионисаним генералима у којој им даје потпуну подршку:

– Позивам вас да се ангажујете у битки која је почела и битки која је изнад свих битака, битки за Француску. Као грађанин и као жена политичар ја делим вашу патњу – навела је Марин ле Пен. Она је посебно апострофирала случај патриоте генерала Пјера де Виљера, бившег шефа генералштаба, кога је Макрон отпустио 2017. године, након што је јавно критиковао председника због смањења издвајања за армију. То је први пут од настанка пете републике да је председник сменио шефа генералштаба.

Писмо је оштро осудила Макронова влада, упоређујући га с неуспелим војним ударом који су пре 60 година покушали генерали против тадашњег председника Шарла де Гола. На другој страни Марин ле Пен, лидерка патриотског Националног савеза, похвалила је наводе из писма. На председничким изборима наредне године управо се очекује жесток обрачун Макрона и Ле Пенове, која према последњим истраживањима јавног мњења има већу подршку у јавности.

Министарка бесна – Војска није у кампањи

Министарка одбране Француске Флоренс Парли бесно је реаговала на објављивање писма пензионисаних генерала:

– Они су у пензији и нису више активни војници, немају никакву функцију и представљају само себе. Неутралност и лојалност су два принципа који су кључни за сваког војника. Политизација армије ће ослабити наше војне способности и угрозити Француску. Војска није у кампањи и она је ту да брани и заштити земљу – рекла је она.

Међу потписницима писма налази се Кристијан Пикемал (80), генерал у пензији, бивши командир Легије странаца, једне од најпознатијих војних јединица у свету. Он је изгубио почасти као генерал у пензији након што је био ухапшен због учешћа у антиисламским демонстрацијама 2016. Писмо је, преноси Дејли мејл, потписало више од 1.000 некадашњих војних званичника.

Француска је у опасности

– Француска је у опасности. Неколико смртних опасности јој прети. Чак и у пензији, остајемо војници Француске и не можемо у садашњим околностима остати равнодушни према судбини наше лепе земље. Дезинтеграцију земље чине исламске хорде из предграђа, које одвајају велике делове нације и претварају их у територију подложну догмама супротним нашем уставу – наводи се, између осталог, у писму.

Чињенице

– Председник Француске је по уставу главни командант оружаних снага

– У Француској живи око пет милиона муслимана и то је највећа мањина у западној Европи

– Већина муслимана у Француској потиче из бивших колонија, највише из Алжира

– Национални савез је настао из Националног фронта који је основао отац Марин ле Пен

– Жан-Мари ле Пен је осуђени антисемита и исламофоб

На удару се нашао и Макрон због бруталног полицијског одговора током протеста „жутих прслука“. „Ако се ништа не учини, земља ће експлодирати у грађанском рату, што ће довести до смрти на хиљаде људи.“ Бивши генерали наводе да су спремни да подрже политичара који ће се фокусирати на безбедност нације.

Курир