Одржана комеморација Милошу Шобајићу: Почаст великом уметнику одата кроз његову омиљену композицију

Комеморација поводом смрти недавно преминулог сликара и вајара Милоша Шобајића одржана је данас у ужем кругу породице и блиских пријатеља у Скупштини града Београда.
Почаст великом уметнику је одата кроз његову омиљену композицију „Историа де ун амор“, а емитован је и одломак Шобајићевог говора за Радио Београд у коме каже: „Ја сам Феникс и опет се враћам, увек сам почетник и увек учим“.

Историчар уметности Никола Кусовац рекао је да је Шобајић стварао своје животне приче у Паризу, где су и његове слике оставиле дубоког трага.

– Открио је велику тајну уметности у својим ремек делима, у сликама је присутан осећај одустајања од реалног – оценио је историчар уметности и додао да је Шобајићев таленат био у духу иконописаца.
Како је навео, уметник је имао толику количину енергије да се она могла увек опипати.
– Толико је исијавала та уметничка, креативна енергија са његових слика. Милош је такву енергију имао до последњег тренутка – навео је Кусовац описујући Шобајића као бесмртног.
Директор Београдске филхармоније и пијаниста Иван Тасовац за Шобајићеву уметност такође каже да је имала вулканску енергију.

– Уметност Шобајића је осамдесетих година оставила снажан печат у Европи и свету. Са српском културом многи у свету су се упознавали управо путем његових монументалних слика. За све нас који смо живели у иностранству далеко од свог дома, дела овог уметника даривали смо другима не би ли на најбољи начин показивали одакле долазимо – казао је Тасовац и упоредио Шобајићеве слике са снагом последње Бетовенове сонате.
Професор Дарко Танасковић, председник жирија за Вукову награду коју је добио Шобајић, истакао је да је уметник био стваралац дела универзалне вредности, изузетно продуктиван са 80 самосталних и чак 150 колективних изложби.

– Лабудову песму је доживео управо са недавном изложбом и промоцијом књиге у Комбанк Дворани. Нико није ни сањао да ће то бити његов манифест, тестамент, епитаф – рекао је Танасковић.

Свестрани уметник, сликар, вајар, књижевник је недавно промовисао своју другу књигу под називом „Мојих девет живота“, а истовремено је изложбом са темом прогона отворио Галерију Комбанк дворане.

Сахрана великог уметника биће сутра на Новом гробљу у Алеји заслужних грађана.Блиц