ИРИНЕЈ СРПСКИ ПАТРИОТА У АМЕРИЦИ

Заиста, треба да је стид свакога ко се дрзнуо да клевеће и напада нашу Свету Цркву у лицу епископа Иринеја Источноамеричког и то, управо, у току Страсне Седмице, када се сећамо страдања Христових! Сигурни смо да такви, заиста, немају представу какав грех чине, настојећи да раздеру бешавни хитон Христов и да наруше интегритет и јединство Цркве, као тела Његовог!

Такви су заборавили, или нису ни знали, за истакнуту улогу Његовог Преосвештенства у бројним стварима од пресудне важности за нашу Цркву и народ. Да ли такви, заиста, мисле да је било шта од тих огромних постигнућа било могуће остварити без одговарајућег ангажмана и огромног и саможртвеног труда Његовог Преосвештенства, који је, у том смислу, увек био драгоцени помоћник и сарадник покојних патријараха Павла и Иринеја, као што је данас и Свјатјејшем патријарху Порфирију?

Ако су такви клеветници и злонамерници и заборавили његове заслуге за смиривање ситуације током НАТО агресије и у заштити наших Светиња на Косову и Метохији након злочиначког бомбардовања и привременог запоседања дела наше територије, не би смели да забораве и неке из непосредније прошлости, као што је његов директни ангажман код аминистрације председника Трампа и њега лично, током недавних литија у Црној Гори.

Подсетимо се на овом месту да је, у име америчких Срба, управо Његово Преосвештенство епископ источноамерички Г.Г. Иринеј (Добријевић), имао слободу да се јавно обрати председнику Трампу, са молбом да узме у заштиту Српску Православну Цркву и њен верни народ у Црној Гори, чија верска и имовинска права, као и канонски поредак, је годинама систематски нарушавала тадашња власт. То је било од значајне помоћи српској црквено-дипломатској иницијативи и те се заслуге владики Иринеју никада не би смеле заборавити! Елем, овакав приступ је резултирао тиме да је државни секретар Мајкл Ричард Помпео захтевао од црногорских власти да ступе у дијалогса СПЦ у циљу превазилажења несугласица у вези са спорним Законом, а исту поруку је надлежнима разговетно пренела и Амбасада Сједињених Држава у Црној Гори. Да ли су се актуелни злонамерници и медијски пљувачи икад запитали да ли би позиција америчке амбасаде у Подгорици или Сема Бранбека, америчког амбасадора за међународне верске слободе, била онаква каква је била да није било црквено-дипломатског ангажмана епископа Иринеја (Добријевића) у Вашингтону? Подсетимо да је, тим поводом, блаженопочивши патријарх српски Г.Г. Иринеј изразио задовољство чињеницом да су Сједињене Америчке Државе заузеле овакав став, а нама се чини да дежурни пљувачи на Цркву ово наменски пренебрегавају и заборављају по нечијој наруџбини.

Међутим, не би смели да забораве позитивну слику о СПЦ, коју је Преосвећени владика Иринеј створио и посведочио молитвеним отварањем заседања Конгреса Сједињених Држава, што је од не мале важности за перцепцију СПЦ и њеног народа у Америци! Наиме, 25. јула 2018, заседање Представничког дома Конгреса Сједињених Држава отпочело је молитвом, коју је произнео нико други до Његово Преосвештенство епископ источноамерички Г.Г. Иринеј (Добријевић), што сведочи о његовом личном, као и о угледу и реномеу СПЦ, који се мукотрпно гради у САД. За ово велику, иако не и искључиву, заслугу има управо Његово Преосвештенство!

Види се то и из текста Изјаве Извршног одбора Скупштине канонских православних епископа Сједињених Америчких Држава (од 26. марта 2021), који је, у великој мери, уобличен трудом епископа Иринеја. Реч је о документу који је упућен америчким законодавним властима и којим се захтева поштовање верских права православних хришћана у САД, а у светлу доношења новог тзв. Акта о једнакости, који је у конгресној процедури и који третира права тзв. ЛГТБ особа, али и којим се битно ограничавају верске слободе у погледу слободног исповедања оних сегнемата наше Вере, који имају везе са овим друштвеним појавама.

srpskaliga.rs

Поред тога, само би неблагодарници или отворени клеветници и мрзитељи свега што је Свето и честито и Миломе Богу приступачно могли да забораве да се управо Преосвећени владика источноамерички Иринеј, 22. априла 2021, директно обратио и актуелном америчком државном секретару, Ентонију Блинкену, тражећи од њега да се ангажује на заштити основних људских права Срба, која су угрожена на простору Косова и Метохије. Тиме је владика Иринеј, управо у јеку напада на игумана Манастира Високи Дечани, архимандрита Саву (Јањића), од стране косовско-метохијских албанских сепаратиста, обавестио врх Бајденове администрације о непрестаним прогонима Срба на верској и етничкој основи од стране косовских Албанаца и упозорио их да они посебно забрињавају америчке Србе, који очекују да их власти САД одлучно осуде.

Треба ли подсетити да су такви напади на СПЦ на Косову и Метохији, након тога, почели полако да слабе? Треба ли због тога нападати и клеветати човека, који се толико посветио великом делу заштите српских интереса и њиховом, што пробитачнијем и што ефикаснијем, пласману у највише кругове америчких доносилаца одлука?

Пошто смо сигурни да не треба, сигурни смо да се неко труди да, нападајући епископа источноамеричког Иринеја, напада саму Цркву и то у временима када се могу очекивати све нови и нови политички притисци на Србију.

Горан Миленковић, генерални секретар Српске лиге

Српска лига