Српска лига: Иза напада на српског владику Иринеја Добријевића стоје заговорници раскола у СПЦ и независног Косова

Београд, 29.4.2021 – У тренутку када је Српска православна црква (СПЦ) изнела јасан став по питању предложеног Закона о истополном партнерству, али и у моменту када се из западних кругова Србији намећу тзв. нон-пејпери за решење будућег статуса Косова и Метохије (КиМ), они који подржавају спорни Закон, као и заговорници независног Косова, крећу са новом кампањом против СПЦ, односно владике Иринеја Добријевића, лажно га оптужујући за наводну шпијунажу – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ).

Очигледно је да појединим моћницима, заговорницима западне индоктринације која пропагира истополне заједнице и нову родну идеологију, која је у супротности са српским породичним вредностима и традицијом, али и чији је циљ да потврде међународно постојање квази државе Косово, смета јака Српска Православна Црква јер је она темељ јединства државе и народа, и главни заштитник српског националног идентитета, вере, традиције, обичаја, културе, језика и једине прихватљиве породице коју чини заједница мушкарца и жене – истиче Ђурђев.

Владика Иринеј Добријевић је један од најугледнијих владика СПЦ и верни саборац Патријарха Порфирија и неко ко је много урадио за јужну српску покрајину и српску дијаспору, што је још један од разлога да баш он буде на мети срамних напада, чиме се жели постићи раскол у Цркви и слабљење њеног духовног и друштвеног утицаја на српски народ у целини.

Велике су заслуге владике Иринеја за смиривање ситуације током и након НАТО агресије и у заштити наших Светиња на Косову и Метохији, посебно Грачанице и Високих Дечана. Владика Иринеј се директно обратио и актуелном америчком државном секретару, Ентонију Блинкену, тражећи од њега да се ангажује на заштити основних људских права Срба, која су угрожена на простору Косова и Метохије и то у јеку напада на игумана Манастира Високи Дечани, архимандрита Саву (Јањића). Владика је активно радио на формирању позитивне слике СПЦ у врховима америчке власти, што је посведочио молитвеним отварањем заседања Конгреса Сједињених Држава, 25. јула 2018.

То је од не мале важности за перцепцију СПЦ и њеног народа у Америци. Током недавних литија, Његово Преосвештенство је, такође, имао слободу да се јавно обрати председнику Трампу, са молбом да узме у заштиту СПЦ и њен верни народ у Црној Гори. Дао је кључни допринос у састављању Изјаве Извршног одбора Скупштине канонских православних епископа Сједињених Америчких Држава, 26. марта 2021, којом се захтева поштовање верских права православних хришћана у САД, у светлу доношења новог тзв. Акта о једнакости, који је у конгресној процедури и који третира права тзв. ЛГТБ особа. Тиме све православне јурисдикције у САД реагују на ограничавање верских слобода у погледу слободног исповедања оних сегмената наше Вере, који имају везе са овим друштвеним појавама, а епископ Иринеј је у томе одиграо пресудну улогу. – закључује Ђурђев.

www.srpskaliga.rs