ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ БРАНИ УСТАВ И НА СТРАНИ ЈЕ СРПСКОГ НАРОДА И СРПСКЕ ЦРКВЕ У ОДБРАНИ ПОРОДИЧНИХ ВРЕДНОСТИ

Српска лига подржава исправан став председника Србије Александра Вучића, да је као председник дужан да штити Устав и да зато не може да потпише закон о истополним заједницама.

Александар Ђурђев председник Српске лиге наглашава да је деведесет одсто грађана против такве законске иницјативе, додајући да о том питању треба још јавно расправљати. Веома је инидикативо што у у процес није укључено Министарство за породицу и Српска православна цркава као и остале верске и националне зајенице у Србији. Не може мањина да налаже огромној већини како ће да се постави по том питању- истиче Ђуђев.

Однос у истополној заједници може регулисати постојећим законима о наслеђивању и поклањању. Ово је против традиције, вере и интереса народа, каже Ђурђев, додајући да огромна већина грађана не познаје одредбе предлога закона.

У складу са правним поретком наше земље као и чланом 62 Устава Републике Србије, где се каже да у брачне односе слободном вољом пред државним органима ступају мушкарац и жена, председник Србије Александар Вучић је својом изјавом стао на страну народа, Устава и Цркве.

Председник Српске лиге Александар Ђурђев наглашава да је предлог закона за СПЦ и српски народ неприхватљив, јер је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве на којима је духовно, морално и национално утемељен српски народ, као и целокупна европска цивилизација. За расправу о том питању потребно је додатно време и неопходно да се о питању истополних заједница распише референдум као у Ирској и Словенији – нагласио је Ђурђев.

Верујем да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона, али она се у правном поретку Републике Србије остварују у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавство – истиче Ђурђев.

Српска лига сматра породицу основом српског друштва и зато је међу првима рекла да је недопустиво истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом, како је наведено у тексту Нацрта закона, јер се на тај начин дискриминише брачна заједница као хришћанска и Уставом заштићена српска вредност – закључује Ђурђев.

www.srpskaliga.rs