Ћута започиње „Еколошки земљотрес“: Сутра бранимо Рађевицу

Ћута: Сутра у подне идемо на Рађевицу

Премијерки Ани Брнабић истекао је рок да до 1. маја одговори на захтеве еколошких активиста, па они „узвраћају ударац“ и за сутра заказују окупљање код каменолома Рађевице у близини Александровца. „Идемо да вратимо природу у првобитно стање. У 12 сати окупљамо се на месту злочина и на каменолому ћемо поново да направимо борову шуму – само нека ико такне те борове, ако сме“, упозорава у изјави за Нова.рс један од вођа покрета Одбранимо реке Старе планине Александар Јовановић Ћута.

Ћута позива активисте да сутра тачно у подне дођу на Рађевицу и одбране борову шуму и винограде.
„Садићемо борове и нека их неко такне, ако сме. Нек дође Зорана Михајловић која је издала ту дозволу, нека дође општинска власт која не сме нос да помоли. То је прва у низу нааших акција – ургентна екологија. Спречавамо злочин који не праве ни Кинези, ни Рио Тинто, него смо то урадили сами себи. Неко је некоме усред борове шуме, поред винограда дао дозволу да направи каменолом. Тај ко је то урадио врши злочин над природом и над тим људима који тамо живе. То ћемо да спречавамо на сваком месту“, изричит је Ћута.
Најављује и следећу акцију и одлазак у Добрињу.

„Они имају проблем са ископавањем литијума, са неком аустралијском фирмом попут Рио Тинта. Заболи су сонду и људи немају појма о чему се заправо ради. Тамо је већ био један протест. Идемо поново доле, пошто не знамо да ли ће општина то да брише из свог просторног плана. Такве морамо да терамо, да терамо све до Дрине. Док не истерамо најјачег, а то је Рио Тинто“, поручује наш саговорник.

„Еколошки земљотрес“ по целој Србији, следи након више апела да премијерка Ана Брнабић разговара са активистима и у присуству медија одговори на захтеве који су постављени током протеста под слоганом „Еколошки устанак“ који је у Београду окупио више од 10.000 грађана.

„Тражимо стављање ван снаге свих уговора склопљених са Рио Тинтом и сличним компанијама. Не зна се ни ко је добио дозволе, не зна се ни шта се буши. Пошто министарка Зорана Михајловић каже да је кршен закон приликом издавања дозвола за изградњу минихидроелектрана, тражимо моментално заустављање рада свих малих хидоелектрана и моментално рушење тамо где је прекршен закон. Тражимо и да се зауставе све тровачнице воде, ваздуха, земље и становништва. Захетев је и раскид уговора са Кока-Колом и свим компанијама којима су наша водизворишта дата у закуп“, навео је Ћута и подсетио на све главне захтеве.

 

Нова