Кркобабић: Гарантована пензија као вид социјалне помоћи

БЕОГРАД – Министар за бригу о селу Милан Кркобабић предлаже увођење минималне „гарантоване пензије“ од око 12.000 динара, као вид социјалног давања за грађане који немају услове за пензију, али и кориговање швајцарске формуле за раст пензија, како повећање пензија не би заостајало за растом плата.

Кркобабић је рекао Тањугу да би „гарантована пензија“ била немењена грађанима који из различитих разлога нису имали могућност да испуне услове за пензије, па нису могли да остваре ниједну врсту пензије – инвалидску, породичну…
Услов је, додаје Кркобабић, да немају никакву имовину, нити приходе, као и да нису корисници ниједног вида социјалне помоћи.

„Реч је људи који заиста ништа немају. По неким статистичким подацима тих људи је око 200.000. Тек ће бити прецизно утврђено колико их има“, навео је министар.

Каже да би та „гарантована пензија“ требало да буде као у Хрватској, која је недавно дефинисала такав модел, који предвиђа у кунама износ од око, када се прерачуна, 12.000 динара.

„То је накнада која треба тим људима да помогне да на неки начин саставе крај са крајем. То је око 100 евра. Тако држава и друштво показују висок степен солидарности и одговорности према таквој групацији. Предуслов за дефинисање таквог законског решења је и израда социјалних карти, јер оне су начин да дефинишемо то правно – имовино право и појединца и породице у целини“.

Кркобабић каже да је увођење једне такве помоћи за те људе цивилизацијски тренд код богатијих земаља у Европи, које издвајају и знатно више средстава.

То ће бити наш предлог за владу и скупштину, пошто би требало да се усвоји као ново законско решење, додао је Кркобабић.

Када је реч о швајцарској формули за пензије, која подразумева усклађивање висине пензија са растом цена и зарада, и то: 50 одсто у односу на инфлацију и 50 одсто у односу на раст зарада, каже за Тањуг да је та формула битан искорак, јер искључује арбитрарност појединаца у досношењу одлуке о расту пензија.

Наводи да су пензије ове године порасле за 5,9 одсто, али да су плате повећане за 10,6 одсто и да се види да пензије расту брже и да на дужи рок пензије губе трку са зарадама.

„Имао сам разговор са председником Александром Вучићем и он је дао и званичну изјаву о томе да је нужно да се изврши корекција швајцарске формуле, да буде ‘швајцарска формула плус плус’. Циљ је да омогућимо да пензије не губе ту трку са зарадам и зато би требало да извршити корекцију швајцарске формуле“, рекао је Кркобабић.

Објашњава да ММФ дефинише да укупно издвајање за пензије не може да пређе 10 одсто БДП-а.

„Постоји могућост, ако се појави снажан привредни раст од шест одсто, који ће условити и раст зарада, да удео пензија буде мањи од тих 10 одсто у БДП-у, па да за ту разлику дође до ванредног усклађивања пензија“, навео је Кркобабић.

Додаје да би требало побољшати швајцарску формулу тако што ће претходити јавна расправа у којој би учестовао и Фискални савет и стручни људи за ту област.

Кркобабић каже да је његова формула једноставна: Пензије да прате плате (у јавном сектору).

Такође, наводи да је тренутно просечна пензија испод 50 одсто просечне зараде или 46,5 одсто, као и да би први корак требало да буде да пензије не падају испод 50 одсто просечне зараде.

Кркобабић додаје да би јавна расправа требало да претходи изменама и допунама Закона о ПИО.

РТВ