АМЕРИЧКИ НАУЧНИЦИ: Ковид-19 није респираторна, већ васкуларна болест

ЧЛАНОВИ студијског тима са америчког Универзитета Сан Дијего тврде да имају доказ да ковид-19 није респираторна, већ васкуларна болест, преноси Јуроњуз.

Ово би могло, како се наводи, да објасни крвне угрушке у неким ковид пацијентима и симптомима као што су „ковид стопала“, која нису класичан симптом респираторних болести.

Студија, објављена у журналу „Сиркјулејшн ришрч“, прецизно објашњава како вирус оштећује ћелије васкуларног система.
Већ је познато да поред разних симптома, међу којима су и респираторни, постоје и кардиоваскуларни проблеми који погађају организам.

Тим који је радио на студији је показао како вирус напада васкуларни систем или крвоток.

Протеин С у вирусу, „спајк“ (шиљак) који формира круну, напада рецептор АЦЕ2, оштећујући митохондрије које напајају ћелије енергијом и тако оштећују ендотела, која постављају крвне судове.

Научници су ово већ посматрали раније, али се досад није знао тачан механизам и уклога С протеина.

Потом су створили псеудовирус за потребе студије, који је имао само С протеин, али је и остатак вируса, како би показали у лабораторијским условима да је протеин довољан да изазове болест.

Ефекти на респираторни систем су последица упале васкуларног ткива у плућима.

-Много људи мисли да је ово респираторна болест, али није. То би могло да објасни због чега многи људи доживе мождани удар и зашто неки имају проблеме у осталим деловима тела. Заједно за све је што имају васкуларну подлогу- рекао је асистент у студији, професор Ури Манор.

Новости