Малдиви: Бивши председник повређен у експлозији бомбе

Председавајући парламента и бивши председник Малдива Мохамед Нашид у стабилном је стању након што је у четвртак повређен у експлозији бомбе испред породичне куће, рекао је портпарол његове владајуће Малдивске демократске странке.
Двоје блиских чланова његове породице, који су затражили да се не идентификују због осетљивости ситуације, рекли су да је Нашид био у свесном стању пре него је примљен у болницу због задобијених повреда у нападу.

За сада нико није преузео одговорност за овај напад, а председник Малдива Ибрахим Мухамед Солих, блиски савезник Нашида, потврдио је да је у току истрага о ескплозији у којој је повређен и један страни туриста.

„Оштро осуђујемо напад на председника парламента и бившег председника Мохамеда Нашида вечерас. За кукавичке нападе попут ових нема места у нашем друштву“, написао је у објави на Твитеру министар спољних послова Абдула Шахид.

Нашид, који је постао први демократски изабрани председник Малдива 2008. године, остао је утицајна личност од напуштања функције 2012. године. Председник је владајуће странке и након повратка из периода у егзилу, на челу је парламента од 2019.

Овај архипелаг је у прошлости био познат по политичким немирима, као и исламистичком милитантном насиљу.

Нова