Немачки угао: Како је Путин успео да уведе Русију у нову фазу светске политике

Беспилотни подводни апарат „Посејдон“ и хиперсонична ракета „Циркон“ омогућиће Русији да задржи статус суперсиле и осигура безбедност националног суверенитета, пише немачки портал „Фокус“.

Према мишљењу експерта Томаса Егера, повећање конфронтације у свемиру, о чему сведочи формирање новог вида Оружаних снага у САД – Свемирских снага, а такође планови Кине да направи свемирску станицу, могу спречити Русију да задржи статус суперсиле, због чега она модернизује „потенцијал за стратешко одвраћање“.

Конкретно, аутор чланка издваја подводни нуклеарни апарат „Посејдон“ и хиперсоничну ракету „Циркон“.

Говорећи о „Посејдону“, Егер подсећа да Русија сада може нанети узвратни удар из дубине океана.

„Како је описано, ‘Посејдон’ се муњевитом брзином приближава непријатељској обали и изазива радиоактивни цунами“, објашњава експерт.

Када је реч о ракети „Циркон“, Егер указује на њену изузетну брзину, због чега је немогуће одбити њен напад. Такође констатује да Русија наставља да је модернизује „у циљу још већег застрашивања“.

Експерт сматра да ће те две нове врсте оружја омогућити Москви да обезбеди утицај у свету и да спречи увлачење у могући сукоб Америке и Кине.

„Путин уводи своју земљу у нову фазу руске и светске политике“, закључује Егер.

Подсетимо, Путин је у фебруару 2019. године званично представио ракету „Циркон“ и објавио да она може да лети брзином од 9 маха (око 11.000 км/ч), а да има домет од хиљаду километара. „Цирконом“ ће бити наоружане како подморнице, тако и бродови.

Према речима Путина, апарати „Посејдон“ се могу опремити како конвенционалним, тако и нуклеарним пуњењем, што ће им омогућити да уништавају широк спектар мета.

Спутник