КАКАВ ДАН ЕВРОПЕ? ДАН ПОБЕДЕ, БРЕ! Пратите Параду победе у Москви

Поводом 76. годишњице завршетка Другог светског рата на Црвеном тргу у Москви одржава се Парада победе.

Парада победе (фото: Правда/Јујтуб)

Параду у Москви предводи врховни командант Копнене војске генерал армије Олег Саљуков. Парада победе је прилика да Русија покаже сву снагу своје војске и потенцијал да одговори на све изазове. То је и право место да се демонстрирају најновија достигнућа војне авијације.

У многим градовима Русије такође се одржавају параде, које ће се завршити ватрометом. Због пандемије ковида акција „Бесмртни пут“ ће другу годину заредом бити одржана онлајн.

Ове године пешадијску колону формираће 37 парадних јединица са више од 12,5 хиљада војника. У саставу механизоване колоне је више од 190 модела војне технике, укључујући разне врсте руских тенкова, пет врста оклопних возила породице „Тајфун“, борбена возила пешадије, тактички ракетни систем „Искандер М“, вишецевни ракетни систем „Торнадо С“, самоходна хаубица „Мста С“, артиљеријски систем „Коалиција СВ“ и многи други.

У ваздухопловном делу војне параде учествоваће акробатски тимови „Руски витезови“ и „Стрижи“ у авионима Су-30СМ и МиГ-29, „Беркути“ у хеликоптерима Ми-28Н, посаде стратешких ракетних носача Ту-160 и Ту -95МС, авиони војне транспортне авијације Ил-76, ловци Су-35С, бомбардери Су-34 и Су-24М, хеликоптери Ми-26, Ми-8, Ка-52, посаде авиона МиГ-31К и Су-57 и јуришних авиона Су -25.

Правда