Путин: Штитићемо своје националне интересе, нема опроштаја онима који смишљају агресивне планове

Русија ће одлучно штитити своје националне интересе, нема опроштаја за оне који смишљају агресивне планове, изјавио је руски председник Владимир Путин током говора на Црвеном тргу, где се одржава Парада победе поводом 76. годишњице победе у Другом светском рату.

Путин је честитао грађанима Русије уз поруку да ће Русија увек памтити да је управо совјетски народ учинио величанствени подвиг у борби против нацизма.

„Увек ћемо памтити да је тај величанствени подвиг учинио управо совјетски народ. У најтежем ратном времену, у одлучујућим биткама које су одредиле исход борбе против фашизма, наш народ је био сам, сам на мукотрпном, херојском и пожртвовном путу до победе“, изјавио је председник Русије.

Како је рекао председник, нема опроштаја и оправдања за оне који спроводе агресивне планове, антисемитизам и русофобију.

„Рат је донео толико неподношљивих искушења, туге и суза да је то немогуће заборавити. А нема опроштаја и оправдања за оне који поново размишљају о агресивним плановима. Скоро век нас дели од догађаја када се у центру Европе монструозна нацистичка звер дрзнула и добила предаторску снагу. Све циничније су се чуле пароле о расној и националној надмоћи, антисемитизму и русофобији. Споразуми који су за циљ имали да зауставе срљање ка светском рату лако су прецртани“, рекао је Путин.

Много тога из идеологије нацизма поново покушава да се активира у свету, појављују се „скупови остатака казнених одреда“, а има и покушаја ревидирања историје, оправдавања издајника и злочинаца на чијим је рукама крв стотина хиљада цивила, додао је руски лидер.

„Историја захтева да извучемо закључке и поуке. Али, нажалост, много тога из идеологије нациста, оних, који су били опседнути бесмисленом теоријом о својој супериорности, поново покушава да се активира. Притом, не само различите врсте радикала и група међународних терориста“, упозорио је Путин.

Спутник