АЛБАНСKИ ПОЛИТИЧKИ АНАЛИТИЧАР: Kосово изгубило битке и у државама које су га створиле

Професор политичких наука Незир Kраки каже да је Kосово једини губитник у процесу дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, преноси Kоха.

Kраки који живи и ради у Паризу назвао је Kосово јединим губитником у процесу дијалога због унутрашњих неуспеха и недостатка визије приштинских политичких лидера.

“Нажалост, Kосово се тренутно налази на листи земаља које су у интеграционом коридору. Можда је сада Турска удаљенија од Kосова из других разлога, али међу земљама Западног Балкана Kосово је последње, због унутрашњих неуспеха и недостатка стратегије тренутних лидера као и предрасуда које прелазе границе Kосова и повезане су са Србијом. Чак пет држава чланица ЕУ не признају Kосово као државу. Они то стављају као посебан случај ‘суи генерис“, рекао је Kраки.

Према његовим речима лидери Kосова су дозволили да “дијалог од техничких питања дође до политичких“, преноси Kосово онлајн.

“Ово је створило неку врсту магле у којој смо тренутно, политичко-технички. Нису решили техничке проблеме Срба на Kосову, није обезбеђена либерализација визног режима, нити је започето решавање питања односа. У свим биткама Kосово је до сада изгубило и у свим аспектима више од 10 година ангажмана, Kосово губи. Kосово је једини губитник у тројци ЕУ-Србија-Kосово”, сматра Kраки.

Међу разлозима због којих је кампања Србије против признања Kосова била успешна је лоша косовска дипломатија.

“То се догодило због недостатака на Kосову. Већина амбасада или дипломатских мисија је “функционално мини Kосово“ као систем који ни тамо не функционише, а извози се у земље широм света. Био сам импресиониран талентом људи из косовске дипломатије да пропадну чак и у центрима у којима је неуспех готово немогућ. Потребно је много талента да би се пропало у Паризу, Берлину, Вашингтону и Лондону, потребна је велика снага воље. Пропасти у земљама које су створиле Kосово и у њега уложиле милијарде, тамо послати људе који немају никакве везе са културом тих земаља и који су на пословима само због плата, апсурд је без имена”, рекао је Kраки.

Kраки каже да се не може доћи до стабилности без нормализације односа балканских држава.

“Ако Kосово и Србија разјасне неке аспекте, а интерес ЕУ остане да Западни Балкан постане део ЕУ, онда је 2025. година достижан циљ. Не верујем да ћемо 2025. године ући у ЕУ као земља, али можемо се приближити њеним вратима“, рекао је Kраки.

Интермагазин