Амбасадор Израела открио под чијим је притиском призната независност Косова

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан рекао је да је та земља признала независност Косова под притиском Сједињених Америчких Држава.

„Немојте погрешно да ме разумете, то је важна тема, али је друга прича. Одлука Израела да призна независност Косова је донета под америчким притиском, иначе немојмо заборавити да је то урађено у оквиру споразума Србије и Косова са Америком, а не са нама. Не покушавам да се кријем иза тога, ту одлуку је донео Израел после много година непризнавања Косова То је против наших интереса у Србији“, рекао је он за ТВ Прва.

На питање да ли би Израел ревидирао одлуку о Косову, амабасадор каже да не жели да направи било какав простор за оптимизам за публику у Србији.

„Ја то у овом тренутку не видим ту могућност. Споразум је постигнут, Израел је признао Косово, а Косово ће преместити амбасаду у Јерусалим. Не видим да ће повући признање Косова све док су обе стране то прихватиле у споразуму“, казао је он.
На инсистирање новинара да Србија није признала независност Косова ниједним споразумом, амбасадор каже да није видео споразум.

„Зашто бих ја видео тај документ, то није мој споразум, Србија је потписала тај документ. Нисам видео никакав деманти од Србије и Америке. Србија никада није демантовала да је ставила потпис. Нисам видео да је било ко у Србији рекао да нису потписали споразум, документ постоји колико ја знам“, рекао је он, а пренео Б92.

На ове изјаве оштро је реаговао министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекавши да су тврдње амбасадора Израела у Србији Јахела Вилана да је Србија потписала споразум са Косовом у Вашингтону нетачне и да је реч о својеврсном безобразлуку.

О томе како се Израел уопште нашао у споразуму Срба и Албанаца са Косова и шта то значи за нашу земљу, али и о осталим детаљима споразума у емисији „Пророк“ говорио је Душан Пророковић.

Спутник