Оштра реакција Србије на изјаву израелског амбасадора

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио данас да су тврдње амбасадора Израела у Србији Јахела Вилана да је Србија потписала споразум са Косовом у Вашингтону нетачне и да је реч о својеврсном безобразлуку.

„Београд и Приштина су потписали два различита документа. Председник Србије Александар Вучић је потписао папир у коме нема Косова и у коме се не помиње Косово и Приштина“, навео је он.

Нагласио је да је реч о два потпуно различита документа и додао да је Вучић потписао документ у којем пише да је Србија, односно Београд сагласан да отвори трговинско представништво и представништво државног министарства у Јерусалиму до 20. септембра 2020. и да своју Амбасаду пресели у Јерусалим до 1. јула 2021.

„У документу који је потписала Приштина, тачније тадашњи премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти, стоји да се Косово и Израел слажу се да се међусобно признају“, навео је Селаковић за ТВ Прва.

Министар је истакао да је Вучић у Вашигнтону био изложен, како је рекао, језивим притисцима, али да им није подлегао.

„Држава Израел је подлегла притисцима на које Вучић није подлегао“, казао је шеф српске дипломатије.

Он је додао да се након потписивања споразума у Белој кући, Вучић чуо са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и рекао му да ако Израел не буде признао независност Косова, Србија ће пребацити своју амбасаду у Јерусалим.
Подсетимо Вилан је рекао је да је та земља признала независност Косова под притиском Сједињених Америчких Држава.

„Немојте погрешно да ме разумете, то је важна тема, али је друга прича. Одлука Израела да призна независност Косова је донета под америчким притиском, иначе немојмо заборавити да је то урађено у оквиру споразума Србије и Косова са Америком, а не са нама. Не покушавам да се кријем иза тога, ту одлуку је донео Израел после много година непризнавања Косова То је против наших интереса у Србији“, рекао је он.

О томе како се Израел уопште нашао у споразуму Срба и Албанаца са Косова и шта то значи за нашу земљу, али и о осталим детаљима споразума у емисији „Пророк“ говорио је Душан Пророковић:

Спутник