Петровић: На трону Светог Петра Цетињског не може да сједи онај који подржава политичаре који признају лажну државу Косово!

Пише: Рајко Петровић

Разлог због кога неке политичке и црквене структуре у Црној Гори желе да се најпре изабере митрополит црногорско-приморски, па онда тек потпише темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве је једноставан.
Наиме, оне желе да услове потписивање тог споразума избором митрополита који мора бити из Црне Горе, и то идентитетски дуалиста, јер у својој гордости својственој том географском поднебљу сматрају да је места митрополита достојан само такав, а не неко из уже Србије, не дај Боже неко ко је растао уз Мораву. Црногорци могу бити министри и директори у Србији и епископи у било којој тачки земаљске кугле, а Срби из Шумадије и Старе Србије су ваљда једино добри да троше новац на црногорском приморју и ослобађају исто од окупатора кад загусти.

Овде се, међутим, крије нешто више од ове вишедеценијски устаљене матрице размишљања. Србо-црногорски дуалисти одлично знају да Срби у Црној Гори једино још имају поверење у Српску цркву, а посебно у Митрополију и желе да имају монопол над истом како би Србе политички пацификовали, а идентитетски наставили да их претапају у националне Црногорце.

Знају одлично да би долазак некога из уже Србије на место митрополита не само био тежак ударац за њихову сујету, већ и огромна опасност за њихове планове, јер такав сигурно не би држао говоре о једном народу и две нације, Србији као тек добром пријатељу прекопута црногорске куће, хиљадугодишњој црногорској државности или дозвољавао рад фантомског епископског савета. Искрено се надам да ће на трон Светог Петра Цетињског доћи неко из нпр. Крушевца, а не неко ко отворено подржава политичара који признаје независност тзв. Косова и размењује срдачне честитке са његовим руководством.

Борба