ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: “Палестински-израелски сукоб утиче на интересе наше безбедности“

Руски председник Владимир Путин рекао је да је сукоб између Палестине и Израела директно повезан са безбедносним интересима Русије, јер се одвија у близини њених граница. Oн је то изјавио током састанка са сталним чланицама Савета безбедности, чији садржај објављује прес служба Кремља.

„Погоршани палестинско-израелски сукоб догађа се у непосредној близини наших граница и директно утиче на интересе наше безбедности“, рекао је Путин.

Раније је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала стране палестинско-израелског сукоба да покажу уздржаност и не предузимају кораке који би довели до ескалације. Захарова је нагласила да ће Москва као стална чланица Савета безбедности УН-а и чланица Квартета међународних посредника у блискоисточном сукобу тражити стабилно и свеобухватно палестинско-израелско решење.

Дана 14. маја одржаће се састанак Блискоисточног квартета који укључује Русију, Европску унију, САД и УН. Главни дневни ред састанка биће заоштравање на Блиском истоку и могући начини за деескалацију ситуације.

Од 10. маја израелска војска и палестински екстремисти у појасу Газе не престају да размењују ракетне ударе. Према израелским подацима, за то време на његову територију испаљено је преко 1,6 хиљада ракета. Извештава се да је током ескалације између Палестине и Израела на палестинским територијама рањено 349 људи.

Извор: Правда