СПРЕМНИ ЗА РАТ ПРОТИВ МОСКВЕ: Шведска жели да „зада главобољу Русији“

КОМАНДАТНИ оружаних снага Шведске сматрају да је шведска војска спремна на рат против Русије, пише лист „Дагенс Нихетер“.

– Имамо довољно потенцијала да задамо војне проблеме чак и тако великом противнику попут Русије, уверен је главни командант ваздухопловства Шведске Карл Јухан Едстрем.
Он је додао да је Москва почела чешће да изводи вежбе, притом „не само веће, већ и сложеније“. Шведске снаге ће, са своје стране, током маневара изводити нападе на местима потенцијалног противника на којима је рањивији, прецизирао је он.

Према мишљењу команданта копнених снага Шведске Карла Енгелбректсона, војска би требало да се припрема на акције у стратешки важним областима, као и да учествује у заједничким вежбама са Финском.

– Већ сама чињеница да имамо снаге на Готланду ствара много проблема потенцијалном противнику, сматра генерал.

Командант ратне морнарице Ева Скуг Хаслум је уверена да Стокхолм „ни под којим околностима“ не може да се држи подаље од сукоба НАТО-а и Русије.

– Наш важан задатак је да промислимо акциони план у том случају и да се спремимо, закључила је она.

Формула периода хладног рата „ван савеза у мирно доба, у циљу очувања неутралности током оружаног сукоба“ је ствар прошлости, пише шведски лист. Сада би Шведска требало да учествује у борбеним дејствима сама или у склопу савеза, на територији земље или ван ње, наведено је у чланку.

У те сврхе, Стокхолм планира да настави да повећава финансирање војске. За Оружане снаге ће ове године земља издвојити 7,9 милијарди долара, а до 2025. године та сума ће се повећати до 10,7 милијарди долара.

У Русији је последњих година примећен знатни пораст војне активности земаља НАТО-а дуж западне и јужне границе. Државе НАТО-а редовно изводе вежбе великих размера и симулирају борбе против руске војске.

С тим у вези, министар одбране Сергеј Шојгу је изјавио раније да активности НАТО-а носе „отворени антируски карактер“. Према његовим речима, руски војни ресор предузима све мере које су неопходне за заштиту земље од претњи које долазе од Северноатлантске алијансе.

Интермагазин