Вулин: Очекујемо подршку Русије, у супротном ће доћи до егзодуса Срба са Косова

Повлачење Кфора и Умника са Косова и Метохије није могуће без сагласности Савета безбедности УН, јер би то значило кршење Резолуције 1244, и водило егзодусу Срба а вето Русије, Кине је једино решење, изјавио је за Спутњик министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Вулин, који се налази у дводневној радној посети Москви, Русији је пренео поруку Београда да је за Србију неприхватљива промена мандата Кфора и Умника, и изразио је наду да ће Русија и друге земље пружити подршку Србији.

Вулин је нагласио да је „Русија, пре свега, промотер међународног права, па самим тим и заштитник легитимног права Србије на простор Косова и Метохије и поштовања Резолуције 1244“.

„У Резолуцији 1244 јасно се каже ко је сила која се налази на простору КиМ – то је Кфор, а политичка сила је – Умник. То не може да се промени, то не може да нестане“, рекао је Вулин, коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да ће „једна велика сила затражити повлачење Кфора и Умника са КиМ“.

Вулин је рекао да је то била и једна од тема разговора у Москви са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим.

„Имао сам прилику да ту поруку пренесем и господину Патрушеву и да кажем да је за нас неприхватљива промена мандата Кфора и Умника. Ми са великом захвалношћу и надом очекујемо наставак подршке Русије управо када је ова политика у питању. Повлачење КФОР-а или умањивање Умника би средњорочно водило егзодусу Срба“, упозорио је Вулин.

Министар је нагласио да је то „катастрофа о којој не жели ни да размишља“, а да ће се Србија борити до краја и да неће дозволити да до те промене дође.

„Срби имају ограничено, али, ипак, имају поверења у Кфор и Умник и то је сва међународна заједница којој верују. Нестанком Кфор и Унмика нисам сигуран колико би Срби били у стању да још издрже на тим просторима, а то је катастрофа о којој нећу ни да размишљам. Дакле, борићемо се до краја и нећемо дозволити промену. Очекујемо подршку и Русије и Кине и свих земаља које држе до међународног права“, нагласио је Вулин.

Говорећи о доследној и принципијелној подршци коју Москва пружа Србији у међународним институцијама, министар је подсетио и да је Русија блокирала усвајање Резолуције о Сребреници и тиме спречила да нас прогласе геноцидним народом.

„На молбу председника Вучића, 2015. године, председник Путин је ставио вето у Савету безбедности и наша деца неће учити у историји да су припадници јединог народа у историји цивилизације који је оптужен и осуђен за геноцид. После два светска рата, која нису изазвали, у којима су победили, Србе су хтели да прогласе геноцидним народом, а они који су изазвали два светска рата и убили у Другом светском рату преко 50 милиона људи, а у Првом преко 20 милиона, треба да нам суде, онда видите колика је важност тога што је урадио председник Путин, што није дозволио да историја буде тако одвратна према Србима“, рекао је Вулин.

Спутник