Курц: Желе да ме свргну с функције

Аустријски канцелар Себастијан Курц оценио је да је циљ подношења пријаве против њега да га свргну с функције.
„Тужилаштво води истрагу јер је опозиција поднела пријаву. Знам како функционише та игра. Шаљу се непрестано пријаве, понекад отворено, понекада анонимно, све док не буде покренута истрага. То се чини из једног јединог циља, а то је да ме свргну с функције. Оно што сматрам посебно безобразним јесте да сада социјалдемократија каже да све те истраге руше углед владе и земље, али не кажу да су они ти који су поднели пријаву“, објаснио је Курц.

Каже да се ради о преокретању смисла реченог на истражном одбору, тврдец́и да се радило о четворочасовном испитивању, на агресиван начин, са прекидањима и сугестивним питањима, што је имало све за циљ да се“упетља“. Подвукао је да пред истражним одбором аустријског парламента није говорио неистину, и посебно не свесно.
Упитан да ли сматра истражне одборе важним инструментом у демократији, Курц је казао да их у принципу сматра битним, али не ако је једини циљ да се воде свађе све док се на крају не преокрену речи са циљем подношења пријаве тужилаштву, јер тада имају за циљ само уништавање политичког противника.
Мирна савест

Курц је навео да рачуна да ц́е тужилаштво поднети захтев за кривично гоњење против њега и нада се да ц́е добити прилику да истражним органима изнесе своје виђење ствари.

Аустријски канцелар је рекао и да, пошто сматра да није ништа противзаконито урадио, није узео адвоката, али да ц́е се свакако правно саветовати.

На констатацију да је бивши вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе морао да напусти функције због покретања истраге против њега, Курц је рекао да се тај случај разликује од његовог.

„У његовом случају није било само речи о истрази и реченом у видео-снимку „Ибица“, вец́ су постојале сумње о личном богац́ењу. Све то није случај код мене. Долазим из нормалне породице, зарађујем јасно више него што је потребно за живот. Иако је било годинама разних оптужби, види се да није с моје стране било било каквог богац́ења или кривичног деловања. И баш зато што ништа не проналазе покушава се сада пријава због преокретања изреченог“, објаснио је он.

Нагласио је да не може замислити да ц́е бити осуђен, јер му је савест мирна.

„Док мој тим и ја следимо циљеве као што је победа над пандемијом, економским повратак наше земље, опозиција следи само један циљ, а то је “Курц мора нестати“, рекао је аустријски канцелар.
Избори?

Курц је избегао одговор на питање да ли су могуц́и превремени избори, рекавши да би опозиција требало да прихвати да су грађани изабрали њега и његов тим на демократским изборима, у два наврата, и да не постоји закон природе да Социјалдемократска партија (СПО) мора постављати канцелара.

У интервјуу се осврнуо и на приватну околину, рекавши да је његова мајка тужна и забринута, и каже да је за њега желела нешто друго од политике и таквог опхођења, док његова девојка, која уобичајено не прати дневнополитичку дебату, истиче да не сме дозволити такво опхођење према њему.

„Ја сам човек као и сваки други. На мојој функцији доносите на стотине одлука. Због тога сваког дана доносим и понеку погрешну одлуку. Многе ствари сам у животу сигурно и погрешно урадио, како приватно, тако и пословно. Ја сам неко са јасним ставом и то се може волети или мрзети. О томе треба дискутовати. Волим политичку дебату, али не дозвољавам да ми се нешто пребацује што нисам урадио“, поручио је Курц.

Б92