Српска лига: Председник Вучић послао јасну поруку на самиту у Словенији – КиМ је део Србије

Београд, 18.5.2021 – Српска лига (СЛ) снажно подржава чврст став председника Србије Александра Вучића по питању очувања теритријалног интегритета и суверенитета наше државе, који подразумева поштовање Резолуције 1244 и одлука Савета безбедности Уједињених нација – изјавио је Александар Ђурђев, председник СЛ, додајући да је председник Вучић на самиту у Словенији послао јасну поруку, како лидерима у региону, тако и целокупној међународној заједници, а посебно Бриселу, Вашингтону и представницима квази државе Косово, да нема мењања граница и да је Косово и Метохија (КиМ) увек било и биће део Србије.

Као што је за Србију важно да се бори за заштиту својих државних и националних интереса, што је и показао председник Вучић на састанку, коме су присуствовали лидери Западног Балкана, исто тако је и битно да и друге земље, не само у региону, већ и шире уважавају одлуке Савета безбедности као што то чини и Србија, посебно по питању тачно утврђених и међународно признатих граница – каже Ђурђев.

Треба подсетити земље у региону, али и целокупну међународну јавност да је Бадминтерова арбитражна комисија, након распада Југославије, који се десио у периоду од 1991. до 1992. године, утврдила да је од постојећих шест република бивше СФРЈ могуће стварање искључиво шест самосталних држава, што значи да та одлука није важила за покрајине, и да је Србија као једна од новонасталих земаља међународно призната, са своје две покрајине Војводином и Косовом и Метохијом, што значи да нема ни говора о формирању једне нове, односно седме, државне творевине на српској територији – закључује Ђурђев.

www.srpskaliga.rs liga