ЕУ никада неће прихватити Србију као члана – чак и ако испуни све услове

Председник Србије Александар Вучић који борави у дводневној посети Чешкој изјавио је за тамошњи радио Плус да би Србија волела да постане чланица Европске уније, али да и ако испуни све потребне услове, Унија је никада неће прихватити као пуну чланицу.

Он је изјавио да још много тога треба да се уради, да се побољша владавина права, али да је питање Косова велики проблем.
„Србија не признаје независност Косова, а 22 земље чланице од 27 га признају“, рекао је Вучић и обећао да ће се Србија приближити стандардима и политичким позицијама у вези са спољнополитичким питањима.

Како је објаснио, он је отворено рекао Бриселу да Србија има сопствене интересе које мора да брани.

„Не можемо да пуцамо себи у ногу ако имамо подршку Русије и Кине у вези нашег територијалног интегритета. И зашто бисмо рекли ишта против њих“, рекао је Вучић.
Он је додао да су добри односи са Кином, Русијом, па и Турском помогли Србији у решавању бројних проблема у протеклих 15 месеци.

„Зашто бисмо радили нешто што није у најбољем интересу наше земље. А када би се поједине земље ЕУ буниле против чињенице да сарађујемо са Кином, иако је њихов трговински баланс са Кином хиљаду пута већи него наш, то би било лицемерје“, закључио је Вучић.

Говорећи о вакцинацији против корона вируса, која је по оцени Чешког радија најбржа у Европи, Вучић подсећа да је у Србији на располагању пет вакцина, од којих руски Спутњик Ве и кинески Синофарм нису одобрене у ЕУ.

„Не занимају ме геополитике. Занима ме здравље људи. Ми спашавамо животе, што нам је битно“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је забринут да би ЕУ могла да забрани улазак грађанима вакцинисаним неком од нерегистрованих вакцина, Вучић понавља да је хиљаде грађана вакцинисано и да није било никакавих проблема.

Говорећи о новчаној помоћи од око 25 евра свакоме ко се вакцинише, Вучић је казао да тај систем функционише.

„Раније смо вакцинисали 10.000 грађана дневно, сада 25.000 и поставили смо одређена ограничења, јер је на почетку било 85.000 дневно. За нас није проблем да понудимо 80 или 100 милиона евра, јер ако то не учинимо, наша економија се неће покренути. Нећемо напредовати као што смо планирали“, рекао је Вучић и додао да што се више људи вакцинише, економија ће бити боља.

Рад на набавци вакцина компанија Фајзер и Бионтек почео је прошлог августа, а Вучић истиче да је у то уложено доста рада и енергије.
„Почели смо тако што смо причали са свима“, рекао је Вучић и подсетио да је Србија први контигент вакцина добила истовремено када и ЕУ, која је наручила 600 милиона доза, а Србија само два милиона.

„И добили смо их крајем године. То је био наш билатерални споразум. Разговарали смо са њима сваки дан, а они су се према нама односили искрено, били су поуздани и испоручили су све на време“, рекао је Вучић.

Када је реч о кинеским и руским вакцинама, Вучић каже да оне нису поклоњење, већ да је Србија платила сваку вакцину, а да их је бесплатно дистрибуирала и у региону.

„Платили смо све наше обавезе, не дугујемо Русији ни долар, као ни за, на пример, испоруке гаса“, рекао је Вучић, а пренео Танјуг.

Танјуг