Готово, након више од два сата: „Конструктивно“; „Дубоко смо забринути“

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је као конструктиван састанак са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Рејкјавику.
Лавров је оценио да две стране разумеју потребу „за превазилажењем нездраве ситуације која је створена у односима Москве и Вашингтона претходних година“, преноси РИА Новости.

„Много је блокада, није их лако разбити, али осетио сам да су Ентони Блинкен и његов тим одлучни да то ураде“, рекао је руски министар спољних послова.

Говорећи о раду дипломатских представништава у Русији и Сједињеним Државама, Лавров је оценио да ланчана реакција међусобног затварања дипломатских представништава никоме не одговара и додао да ће бити припремљени предлози за председнике о том питању.

Лавров је навео да је са америчким колегом разговарао о низу међународних питања – ситуацији на Корејском полуострву, обнављању заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму и ситуацији у Авганистану.

Преговори између Лаврова и Блинкена у Рејкјавику трајали су скоро два сата.

Отварајући састанак, који је био и први сусрет на високом нивоу представника Бајденове администрације и његовог руског колеге, Лавров је рекао да Москва и Вашингтон морају да одлуче како да даље развијају односе, пошто постоје озбиљне разлике.

Блинкен је оценио да Сједињене Државе и Русија могу да раде у разним правцима, упркос постојању разлика, и истакао да ће, ако лидери земаља сарадјују, свет постати сигурнији.
САД за стабилнији и предвидљиви однос

Амерички државни секретар Ентони Блинкен истакао је на састанку са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим да се САД залажу за стабилнији и предвидљивији однос са Москвом.

Како се наводи у саопштењу портпарола Стејт департмента Неда Прајса, Блинкен је изразио и дубоку забринутост САД у вези са даљим војним размештањем Русије у Украјини и у њеној близини.

Амерички државни секретар изразио је забринутост и везано за акције Русије против Гласа Америке и Радија слободна Европа, као и за здравље опозиционара Алексеја Наваљног и репресију против опозиционих организација.

У разговору је било речи и о областима у којима би народи САД и Русије могли да имају користи од побољшане сарадње, укључујући Авганистан, стратешку стабилност и сузбијање нуклеарних програма Ирана и Северне Кореје.

На састанку је истакнута посвећеност наставку разговора у наредном периоду, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг/Б92