Северна Македонија „ударила“ на Русију да би од Европе добила – ништа

Само четири дана пре него што је премијер Северне Македоније Зоран Заев затражио почетак преговора ЕУ са његовом земљом без одлагања, званично Скопље је одлучило да протера једног руског дипломату. Међутим, иако Заев у Брисел није отишао „празних руку“, то је ипак узалудно додворање Западу, сматра посланик Собрања Иван Стоилковић.

Заев је, наиме, у Бриселу 18. маја поручио да је „Северна Македонија много урадила и да је сада време да ЕУ испоручи обећано и то без одлагања”. Оно што тада није рекао, али је Министарство спољних послова Северне Македоније објавило на свом сајту, јесте да је један руски дипломата проглашен персоном нон грата у складу са чланом 9. Бечке конвенције, о чему је 14. маја обавештен амбасадор Руске Федерације у Скопљу.

Интересантно је да је овај потез северномакедонских власти коинцидирао са чињеницом да су последњих недеља бројне земље, попут САД, Бугарске, Украјине, Чешке, Словачке, Пољске, Литваније, Летоније, Румуније, Италије и Естоније објавиле одлуке о протеривању руских дипломата из различитих разлога.
Протеривање руског дипломате– узалудно додворавање Западу

Посланик Собрања и председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић каже да ово није нова ситуација, већ „дежа ви“ једне претходне епизоде када је из Македоније, такође без разлога, био протеран један руски дипломата.

„Русија је тада показала велику хришћанску љубав и памет и није адекватно одговорила македонској одлуци, већ је то одрадила на један веома принципијелан и културан начин, не желећи да Македонију доводи у ситуацију да остане без дипломатског представника у Москви. У том смислу ово је „дежа ви“ једне те исте ситуације где Македонија покушава да се, са једне стране, додвори Западу и покаже као његов највернији савезник, а са друге стране да се пред домаћом јавношћу демонстрира снага. Наиме, иако се говори да ће Македонија окренути ћурак када су савезници у питању ако не добије датум за преговоре са ЕУ, ово је ипак покушај показивања домаћој јавности да смо и даље на путу евроатлантских интеграција“, објашњава Стоилковић.

Македонија од датума преговора далеко колико и од Сунца

Зато, како додаје, овај потез према Руској Федерацији треба посматрати у контексту чињенице да, заправо, не постоје објективни услови за добијање датума за преговоре са ЕУ.

„Македонија је од добијања датума преговора далеко као што је далеко и од Сунца, јер за то не постоје предуслови. Разлози су познати, попут предизборне кампање у Бугарској и тамношње привремене владе, па тамо нема ко да одговори на захтеве било кога, ни споља ни на унутрашњем плану. У том смислу, све ово је једна представа, пре свега за македонску јавност, јер нас за неколико месеци очекују локални избори, а могуће и ванредни парламентарни избори, тако да се већ сада „билдују мишићи“. Ти избори ће, у сваком случају, бити борба на „живот и смрт“ када је у питању ова влада, односно Зоран Заев“, категоричан је наш саговорник.
Ко тебе вакцином – ти њега протеривањем

На питање да ли то значи да Скопље не треба да очекује „награду“ од Брисела за протеривање руског дипломате у виду почетка преговора, Стоилковић каже да смо и до сада имали прилику да видимо какве су награде долазиле када је Македонија у питању, а с обзиром на све уступке које је правила у односу на западни фактор.

„Тако да ја очекујем још једну велику награду од њих, а то је једно велико – ништа. Међутим, нисам далеко од тога да верујем да се полако, али сигурно губи осећај за неке елементарне односе у међународно-политичким односима, јер са једне стране имате Македонију која кубури са вакцинама и која од Русије тражи вакцине које добија на први захтев, на најбољи могући начин, а ускоро стиже још једна испорука вакцина, док са друге стране показује мишиће на ономе ко јој помаже. То не само да је непринципијелно, већ је понашање које не доликује једној озбиљној држави и озбиљној дипломатији. Последице свега тога ће се видети у наредном периоду“, закључује Иван Стоилковић.

Како је навео члан Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Сергеј Цеков, Русија ће одговорити на потезе Северне Македоније која је протерала руског дипломату из земље.

Спутник