ФИKЦИЈУ ПРЕТОЧИЛИ У СТВАРНОСТ! Шојгу открио да Русија има борбене системе као у филму Ратови звезда!

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је упоредио најновије руске ласерске борбене системе „Пересвет“ са светлећим мачевима, приказаним у научно-фантастичној свемирској саги „Ратови звезда“.

– Сећате се, пре 20 година то је била фикција – у научно-фантастичним филмовима се боре ласерским мачевима. Данас је то стварност. То су комплекси „Пересвет“ , који су са једне стране већ део наоружања, а са друге стране се и даље ради на њиховом развоју. То је велико поље научне делатности – рекао је Шојгу, обраћајући се учесницима руског образовног маратонг „Ново знање“.

Он је подсетио да руска војска наставља да се опрема ракетним комплексима „Авангард“, а у току су и тестирања хиперсоничне ракете „Циркон“.

Председник Русије Владимир Путин је први пут најавио најновије типове руског стратешког наоружања, међу којима је био и борбени ласер „Пересвет“, у обрац́ању Федералној скупштини 1. марта 2018. године.

Након тога је министар одбране Русије саопштио да су комплекси „Пересвет“ од 1. децембра 2018. године постали део наоружања руске војске.

Интермагазин