Сабор СПЦ сутра у Храму Светог Саве, избор два митрополита и епископа

У Храму Светог Саве на Врачару сутра ће почети дводневно редовно заседање Сабора Српске православне цркве, прво од избора патријарха Порфирија на патријаршијски трон, фебруара ове године.

Очекује се да ће главне теме овог највишег законодавног црквеног тела бити избор митрополита загребачко-љубљанског, митрополита црногорско-приморског, као и епископа ваљевског.

Место митрополита у Загребу остало је упражњено избором Порфирија за патријарха, док је Митрополија црногорско-приморска остала без митрополита смрћу Амфилохија, као и епархија ваљевска након смрти свог епископа Милутина.

Тема Сабора ће свакако бити и Темељни уговор о заштити СПЦ у Црној Гори, који ће, како је најављено, потписати патријарх Порфирије и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Овим уговором би требало да се стави тачка на неспоразуме по питању односа црногорске државе према СПЦ и заштити њене имовине у Црној Гори.

Стање на Косову и Метохији и безбедност српског становништва у јужној српској покрајини стална је тема Сабора СПЦ, а сутрашња седница ће бити одржана само два дана након што су привремене приштинске власти од Унеска тражиле да се четири споменика српске културе на КиМ, која се налазе на листи светске културне баштине изостави из категорије „у опасности“.

Приштина, наиме, тражи да се промени земља порекла где су ови споменици заведени, а поново су изразили спремност приступања тој организацији УН, што им до сада није пошло за руком.

Реч је о манастиру Високи Дечани, Пећкој патријаршији, манастиру Грачаница и цркви Свете Петке у Призрену.

За очекивати је да ће се архијереји СПЦ осврнути и на овај захтев Приштине и заузети црквени став.

Раније планирано устоличење Порфирија у трон патријарха у Пећкој патријаршији на овом Сабору одложено је из епидемиолошких разлога.

Заседање Светог архијерејског Сабора почење светом архијерејском литургијом коју ће служити патријарх Порфирије са архијерејима, пренео је Танјуг.

Спутник