Пољска: Рудник угља у Турову неће бити затворен, упркос одлуци Европског суда правде

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио је данас да рудник угља у Турову на југозападу земље неће бити затворен, упркос томе што је Европски суд правде у петак наложио да се то одмах уради.
„Не планирамо да затворимо рудник и ту одлуку нећемо прихватити, јер би то могло да нам угрози снабдевање електричном енергијом“, рекао је Моравјецки на конференцији за медије, пренела је Хина.

Додао је да ће Пољска покушати да разговара са Чешком, која се обратила Европском суду правде са захтевом да се затвори рудник који се налази у близини њене границе.

Чешке власти наводе да рудник, који се користи од 1904, негативно делује на животну средину у пограничном региону, где се становници жале на буку, прашину и недостатак воде.
Тај рудник лигнита обезбеђује око седам одсто електричне енергије у Пољској, а енергетска групација ПГЕ, власник рудника, намерава да вади угаљ до 2044. године и жели да прошири површински коп са 25 на 30 квадратних километара.

Наредивши прекид рада, Европски суд правде је оценио да ће наставак вађења угља негативно утицати на ниво подземних вода на чешкој територији и угрозити снабдевање становништва питком водом.

Пољска 80 одсто потреба за електричном енергијом задовољава из угља и у том сектору запошљава око 80.000 људи. Варшава је обећала транзицију на обновљиве изворе енергије и предвиђа постепено затварање рудника до 2049. како би одговорила на циљеве Европске уније у погледу смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Данас