Присталице палог режима виде Цркву као главног кривца за пораз ДПС-а: Све учесталији напади на вјерске објекте СПЦ

Сви ови напади долазе након што је актуелни предсјеник Црне Горе Мило Ђукановић отворено са Јавног сервиса запријетио новој влади и истакао да „ако неко жели да нам сруши кућу, нема тога што је недозвољено“.

За сада непознати починиоци обили су Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару у ноћи између суботе и недеље.

„Обијене су четири кутије за добровољне прилоге, мања сувенирница у сјеверном пиргу храма, а оно што нас је посебно све потресло и узнемирило јесте преметачина и скрнављење олтара, као највеће светиње једног храма – саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Овај догађај посебно је узнемирио вјерјући народ у Црној Гори, из разлога што су напади на светиње СПЦ постали све учесталији.

Сви ови напади долазе након што је актуелни предсјеник Црне Горе Мило Ђукановић отворено са Јавног сервиса запријетио новој влади и истакао да „ако неко жели да нам сруши кућу, нема тога што је недозвољено“.

Он је поново изјавио да је Влада састављена под окриљем једне вјерске заједнице – Српске православне цркве, те да је 30. августа почела сезона “ћерања”.

„Упозорио“ је гледаоце да великоспрски национализам покушава да под новим мотом “спрског света” малигно утиче на Црну Гору, не одустајући од Велике Србије као пројекта којем је само промијењено име.

Поновио је да је све дозвољено у моментима када неко „из куће“ покушава ту „кућу да запали“.

Подсјетимо, прије мјесец дана oскрнављена је цркве Светог Николе у Котору, од стране одборника ДПС-а Данила Аџића , Милоша Банићевић фудбалера Бокеља и Филипа Кривокапића каратисте из Котора. Том приликом на најпримитивнији начин вријеђали су супругу которског свештеника Немање Кривокапића.

„Поменутог дана видела сам три пијана момка, а потом чула како изговарају, цитирам ‘Хајде да пи*амо по цркви’. Један од њих је пришао Цркви Светог Николе, почео да откопчава и спушта панталоне. Ја сам затим узвикнула да да ћу звати полицију, да би ми један од тих момака рекао – ‘Шта је српска к*рво или д*ољо’, не могу се тачно сетити“, наводи се у записнику који је направила полиција након што је узела изјаву од супруге которског свештеника Немање Кривокапића.

Прије тога неколико младића приведено је након покушаја да уђу у зграду Цетињске богословије, упућујући увреде и позиве на физички обрачун ученицима Богословије и свештенству СПЦ.

фото: Православна Митрополија црногорско-приморска

Шта је позадина напада на светиње СПЦ?

Посланица Демократске народне партије (ДНП) Маја Вукићевић каже да хајка на СПЦ траје већ дуже вријеме у Црној Гори.

„Што се тиче последњих дешавања у Бару, треба сачекати да надлежни органи одраде свој дио посла и открију починиоце. Али генерално може се рећи да се у последње вријеме врши хајка на СПЦ и да је то кулминирало срамним повицима који су се чули у Бару, од стране мање групе људи, који су пролазећи баш поред Храма вријеђали покојног Митрополита, а знамо какав је углед он имао међу вјерницима. Очигледно им је био циљ да изазову инцидент“, рекла је Вукићевић за портал ИН4С.

Хајка на СПЦ, истиче она, траје већ дуже вријеме, наводећи да смо имали политички прогон од стране бивше власти за који знамо како се завршио.

„Очигледно је да они који су изгубили изборе не могу да се помире са чињеницом да СПЦ као институција има највећи углед и ужива велико повјерење грађана“, каже наша саговорница.

Додаје да се нада да ће полиција наћи начин да заштити и СПЦ као институцију али и све грађане Црне Горе.

„Лично подржавам све демократске протесте незадовољних грађана, али оно што из недеље у недељу раде малобројне острашћене присталице бившег режима се не може назвати мирним протестима“, оцијенила је она.

Демократе: Сваки вјерски објекат је наше велико благо – обавезни смо да га чувамо

Демократска Црна Гора, такође најоштрије осуђује нападе на вјерске објекте. Нажалост, подјеле које се, како кажу, тридесет година у Црној Гори само продубљују, резултат су девијантне, примитивне и деградирајуће политике политичких субјеката које опстају на подјелама.

„Јасно нам је да тај принцип „завади, па владај“ те партије одржава на политичкој сцени Црне Горе. Више пута смо говорили о томе и указивали на то да је нашој земљи, али и нашем народу, неопходно да се са тема подјела преусмјеримо на теме економског развоја и просперитета Црне Горе. Морамо бити свјесни чињенице да је друштвени плурализам оно што треба да се његује и чува у сваком друштву. Црна Гора је мултинационална, мултивјерска и мултикултурна земља, то је оно што представља наше највеће богатство, а никако повод за мржњу, подјеле или дискриминацију. Сваки вјерски објекат је наше велико благо, и духовно, и историјско и културно. Обавезни смо да га чувамо. Зато осуђујемо и напад на цркве, на џамије, на катедрале и на сваки објекат који је одраз наше културне или духовне традиције„, наводе Демократе за ИН4С.

Нагласили си да ће као што су непоколебљиво и свим својим бићем стали у одбрану православних светиња, кад је бивша власт донијела изузетно спорни Закон о слободи вјероисповијести, тако су снажно стали и у одбрану џамије у Пљевљима, али и у другим градовима.

„Исто ћемо се тако силно и часно супротставити сваком изливу мржње, свакој подјели, свакој дискриминацији. Ослањајући се на чојство, као примарни принцип наше традиције, морамо да чувамо друге од себе. На крају, томе нас и сама вјера учи. Ниједна вјера своја становишта не гради на мржњи, подјелама, на оспоравању другог и другачијег. Дозволимо том разарујућем духу прошлости да остане тамо гдје му је и мјесто – у прошлости. Вријеме је да се заједно, уважавајући све међусобне разлике, окренемо једни другима и окренемо нашој земљи градећи заједно дух напретка и слоге“, сматрају Демократе.

Социјалистичка народна партија Црне Горе сматра да узрок оваквих дешавања треба тражити у незадовољству присталица бивше власти који још увијек не схватају да је у Црној Гори дошло до промјене на изборима.

СНП, лого

„Очигледно је да они управо у СПЦ виде главног кривца за пораз ДПС-а и њених сателита, па све чешћим нападима на објекте Митрополије црногорско-приморске изражавају своју фрустрацију и покушавају да наруше ионако ровите односе и атмосферу у нашем друштву“, кажу из СНП за портал ИН4С.

Из ове партије гаје увјерење да ће престати са оваквим непочинствима и да ће нападачи схватити да смо, „прије свега, браћа и пријатељи, без обзира на то која се гарнитура тренутно налази на власти, и да постоје ствари које се једноставно не чине“.

УРА

Из Грађанског покрета УРА сматрају да су учестали напади и пријетње након парламентарних избора инспирисани међуетничком и међувјерском нетрпељивошћу у Црној Гори посљедица једне погрешне политике и система који је подстрекавао етнонационализме и разне врсте нетрпељивости.

„Стога не чуде такви инциденти. Надлежни раде свој дио посла и одговорне за таква дјела треба санкционисати примјерено законима. Вјерујемо да ће такве ствари постати прошлост у Црној Гори и вјерујемо у грађанско друштво гдје ћемо сви грађани ове државе једне друге поштовати и међусобно уважавати, без обзира на наше легитимне другачије ставове и размишљања„, закључили су из грађанског покрета УРА за ИН4С.

ИН4С