ЛУКАШЕНКО ЗАПРЕТИО: Спустићемо и Бајденов авион! ПОСЛАЋУ ТРИ ЛОВЦА

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Луакшенко у шали је обећао да ће спустити авион америчког лидера Џоа Бајдена, ако одлучи да дође у Минск на разговоре с Владимиром Путином.

Лукашенко је позвао председнике Русије и САД на самит у Белорусији и додао:

– Дочекаћу их обојицу како доликује, размотрићемо све проблеме.

У видео снимку обраћања белоруског лидера који је објавио телеграм канал „ОНТ Њуз“, Лукашенко је такође испричао како је Бајден морао да се правда Путину у једном телефонском разговору у ком је било речи о Белорусији.

Лукашенко је, такође, навео да би руски лидер са задовољством дошао на самит у Минск.

– А можда ће ризиковати (и Бајден – прим.ред.). Па ми његов авион можемо једноставно да спустимо. Имамо писту, две писте, на било коју може да слети – нашалио се Лукашенко.

Настављајући даље у истом стилу, белоруски лидер је рекао да је спреман да дигне ловце да би допратили амерички председнички авион од границе с Пољском.

– Послаћемо три авиона: два бочно и један у репу. Ради безбедности можемо да додамо и један испод. Тако да и ако неко има преносни ракетни бацач, наш ловац ће допратити авион право до писте. Зато – изволите, чекамо га у Белорусији – поручио је Лукашенко.

Подсетимо, дан раније Москва и Вашингтон званично су потврдили да ће самит председника две земље Владимира Путина и Џоа Бајдена бити одржан 16. Јуна у Женеви, а како се очекује, разговараће о питањима стратешке стабилности, борби против пандемије, међународним темама и регионалним сукобима.

Председник Белорусије је, иначе, говорио у парламенту поводом инцидента с авионом Рајанера који је принудно слетео у Минск.

Инцидент са принудним слетањем у Минск

Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба. На лице места су упућени деминери. Информације о минирању није потврђена, а Истражни комитет Белорусије саопштио је да је покренуо кривични поступак због лажне пријаве о минирању.

Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам. Против њега је покренут кривични поступак по неколико основа, укључујући и за „организовање масовних нереда“. Њему прети казна до 15 година затвора.

Пракса принудног слетања авиона дешавала се и раније. Најзначајнији случај било је присиљавање авиона боливијског председника Ево Моралеса да слети у Беч 2013. године. Разлог за то су биле гласине да се заједно са председником у авиону налази и бивши агент ЦИА Едвард Сноуден, који је у Сједињеним Америчким Државама оптужен за одавање државних тајни.

Спутник