РУСИЈА ПОРУЧИЛА АМЕРИЦИ: Остало вам је мало времена

Америчкој администрацији је остало мало времена како би ревидирала своју одлуку по питању Споразума о отвореном небу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је уједно оценио и да ће то питање бити једно од могућих тема разговора на предстојећем самиту председника САД и Русије Џоа Бајдена и Владимира Путина.

„Времена је све мање, ми спроводимо све процедуре и ускоро тај процес приводимо крају“, истакао је Песков.

Подсетимо, Савет федерације Русије ће 2. јуна размотрити закон путем којег ће Русија коначно иступити из Споразума о отвореном небу. Након што закон буде усвојен, како би ступио на снагу потребно је и да га потпише председник.

Споразум о отвореном небу био је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата, који је омогућио да 34 државе-потписнице отворено прикупљају информације о међусобним војним снагама и активностима.

Процедура повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о отвореном небу започета 22. маја 2020. године, а завршена је 22. новембра.

Москва је у јануару 2021. године покренула процедуру изласка из Споразума о отвореном небу. По мишљењу Русије, акције Вашингтона су значајно нарушиле равнотежу интересе две државе.

Интермагазин