Ухапшени прозападни опозиционар развезао језик: Одао наручиоце револуције у Белорусији – Ратовао против Донбаса са неонацистима

Роман Протасевич, бивши уредник Телеграм-канала Неxта преко којег су тајне службе САД, Пољске и Литваније усмеравале белоруску обојену револуцију у покушају, проговорио је о наручиоцима и спонзорима субверзивних активности против властите земље.

Ово је потврдио председник Комитета државне безбедности (КГБ) Белорусије Иван Тертељ, нагласивши да отуда потиче и све већа хистерија у Вашингтону, Варшави и Виљнусу поводом хапшења Протасевича који се налазио у авиону Рyанаир који је принудно слетео у Минску.
Протасевича налогодавци представљају као „опозиционог блогера“, али чињенице које испливавају убедљиво потврђују да су белоруске власти у праву што (формално његов) Телеграм-канала Неxта сматрају екстремистичким и субверзивним, а самог Протасевича – терористом.

Тертељ је открио: „Протасевич активно сарађује са истрагом. Сада сведочи о спонзорима субверзивних активности против Белорусије и механизмима деловања, о специјалним службама, политичарима и организацијама које стоје иза њих. О свему ћемо ускоро детаљно обавестити јавност“.

Према његовим речима, хистерија на Западу је последица управо његове „сарадње са истрагом“.

Тертељ је потврдио да је Протасевич учествовао у акцијама украјинског пронацистичког пука „Азов“ на југоистоку Украјине.
„Неспорно је да се Протасевич у потпуности уклапа у дефиницију терористе, бојовника-плаћеника. Он је учесник у крвавим акцијама злогласног пука „Азов“ и повезан је са зверствима и смрћу цивила на југоистоку Украјине“.

По подацима КГБ Белорусије, западне земље издвајају стотине милиона долара за дестабилизацију ситуације у тој земљи.

„Подаци добијени од обавештајних, контраобавештајних и других сектора КГБ-а указују да ће се рад на подривању темеља наше државе у будућности концентрисати на `обраду читавих друштвених група“.

Фотографије Протасевича борца „Азова“ објавило је «Црно сунце», лист те неонацистичке паравојне формације. У једном свом броју 2015-те године.

На свим фотографијама је Протасевич у униформи и са аутоматом у рукама.
Поврх свега, Протасевич је био рањен у Донбасу – у борбама код Широкина.

Оснивач „Азова“ Андреј Билецки, којег Русија кривично гони, сада покушава да „опере“ Проташевича:

„Да, Роман се заједно са Азовом борио против Донбаса. Био је са нама код Широкина где је заиста рањен. Али, он је новинар, па његово оружје није био аутомат него – реч“.

Билецки је затражио да Кијев да уточиште свим Белорусима који су се борили против Донбаса и да подржава побуну против власти Александра Лукашенка.

факти