Орбан – Мађарској недостаје присуство Британије у ЕУ

МАЂАРСКОЈ недостаје присуство Велике Британије унутар Европске уније, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, додајући да би две земље требало да изграде нове билатералне односе.

– Говоримо о нуклеарној сили која је напустила ЕУ, што је било лоше за нас и још увек је лоше за нас. Патимо због одуства Британије – изјавио је Орбан уочи данашњег састанка с британским колегом Борисом Џонсоном.

С Британијом је, како додаје, постигнут договор у погледу многих питања, што је, напомиње, створило неку врсту равнотеже у ЕУ.

– Али, питање је сада где ће бити њихово место у свету. Морамо да изградимо нову билатералну сарадњу – поручио је Орбан за државни радио.

Наводи да је Брегзит, који је ступио на снагу када је Британија почетком ове године напустила јединствено тржиште ЕУ, поставио општи правац, али да ће Мађарска тражити конкретну сарадњу у неким подручјима.

Орбан, међутим, није изнео додатне детаље.

Мађарски премијер се јуче састао са лидером шпанске крајње деснице Сантијагом Абаскалом, кога је назвавши важним савезником у европском блоку.

Фото фејсбук Виктор Орбан

Интермагазин