Изјава владике Јоаникија аутентична: Коме то Срби у Црној Гори више вјерују?

Портал ИН4С с гнушањем одбацује било какве наводе о „приписивању“ ријечи владици Јоаникију, а медији и појединци којима оне сметају нека потраже кривца у неком другом, или макар на другачији начин артикулишу незадовољство што изјава владике Јоаникија не одговара њиховим замислима и политикама

Јучерашња изјава владике Јоаникија дата порталу ИН4С постала је регионална вијест, а како и не би када је објављена у тренутку у којем се вјековна Српска православна црква покушала искористити у политичке сврхе. Како је демант владике Јоаникија утицао на политичке или медијске прваке у Црној Гори – није на нама да судимо, али ни да преиспитујемо ријечи црквеног великодостојника.

Ипак, забрињава медијска кампања којом се покушава проблематизовати ексклузивна вијест нашег портала и на тај начин довести у питање изјава владике Јоаникија. Као медиј који је свакодневно извјештавао о борби вјерујућег народа и нашег монаштва и свештенства за очување светиња у Црној Гори, покренуо низ кампања у циљу упознавања свијета са том борбом, који је објавио између осталих, и афере „Коверта“ и „Препознавање терена“ – не можемо да се не запитамо коме то Срби у Црној Гори више вјерују?

Да ли вјерују аутентичној изјави владике Јоаникије коју је ИН4С пренио или спекулацијама и конструкцијама појединих медија којим се она неутемељено покушава оспорити?

Није јасно због чега поједине телевизије у Црној Гори покушавају на овај начин да припишу етикету лажне вијести нашем порталу када је питању изјава владике Јоаникија – и то навођењем неименоваих извора као што је то примјер Прве телевизије, а што није ни манир професионалног новинарства јер се неименованим изворима покушава оспорити аутентичност именованих. Са друге стране примјер су и црногорске „Вијести“. Наиме, уредник „Вијести“, Срдан Косовић свој ауторски текст завршава изражавањем сумње у аутентичност изговорених ријечи владике Јоаникија ријечима: “То је изјава коју је објавио портал ИН4С и коју приписује епископу будимљанско-никшићком Јоаникију, а потом је пренио и сајт епархије будимљанско-никшићке.”

Још једно отворено питање је и због чега новинари Светигоре и званичног сајта Митрополије црногорско-приморске значајно касне или одбијају да пренесу овако важну изјаву владике који је између осталог и надлежан за епархију коју медијски представљају? Док је, са друге стране, званични сајт Епархије будимљанско-никшићке уредно пренио.

Заиста чуди, имајући у види да су медији чији су оснивачи епархије у Црној Гори преносиле информације са нашег портала везане и за црквени живот – што овако важна изјава у тешком времену за цркву и самог владику Јоаникија није нашла мјесто на сајту МПЦ.

Подсјетимо, разговор са владиком Јоаникијем је водио најбољи српски новинар са ових простора, Мишо Вујовић. То, такође није први пут да за наш портал екслузивно говоре црквени великодостојници. Подсјетићемо, између осталих, и на интерјву који је Национална ИН4С телевизија реализовала након смрти митрополита Амфилохија и партијарха Иринеја са митрополитом Хризостомом.

Портал ИН4С с гнушањем одбацује било какве наводе о „приписивању“ ријечи владици Јоаникију, а медији и појединци којима оне сметају нека потраже кривца у неком другом, или макар на другачији начин артикулишу незадовољство што изјава владике Јоаникија не одговара њиховим замислима и политикама.

ИН4С